Uit een onderzoek van KLM tijdens de maandelijkse controle van de vluchtgegevens bleek dat er eerder dit jaar een KLM-vlucht plaatsvond van Lissabon naar Amsterdam waarbij niet over de juiste startgegevens werd beschikt.
Op 3 maart vertrok de Boeing 737-800 van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij, met registratie PH-BCD, vanaf Lissabon Airport richting Schiphol. Aan boord zaten 137 mensen, onder wie elf bemanningsleden. Het toestel zette koers richting Nederland vanaf startbaan 21, maar beschikte daarbij niet over de juiste startgegevens.
KLM-toestel had kortere startbaan dan verwacht
De KL1696 vertrok vanaf intersectie U5, waar vanaf de startbaan 2310 meter zou zijn. In voorbereiding op de terugvlucht richting Amsterdam ging de bemanning uit van een volledige lengte van 3705 meter. De crew wilde echter opstijgen vanaf een eerdere intersectie, maar dit was toentertijd niet mogelijk. De verkeersleiding gaf aan dat het KLM-toestel zou moeten vertrekken vanaf intersectie U5, van waaruit de baan 1395 meter korter is dan de berekende intersectie S4. Uiteindelijk steeg de PH-BCD dus op en was er ‘slechts’ 284 meter landingsbaan over nadat het vliegtuig de lucht in gegaan was.
Ook na het opstijgen zouden beide piloten niet in de gaten hebben gehad dat de startgegevens waarvan zij uitgingen niet correct waren. Uit de gegevens van Flightradar24 (zie afbeelding) blijkt dan ook dat het toestel een korte baan ter beschikking had om te vertrekken en uiteindelijk ook bijzonder laat de lucht in ging.
GPIAA: ‘ernstig incident’
De Portugese GPIAA (vertaald vanuit Portugees naar Engels: Office for the Prevention and Investigation of Accidents in Civil Aviation and Rail, red.) begon op 29 april een onderzoek naar deze take-off en noemde het een ‘ernstig incident’. Sterker nog, de GPIAA laat weten dat de snelheid en de hoogte aan het einde van de baan onvoldoende zou zijn geweest als de motor uitgevallen zou zijn. Dat had een gevaarlijke situatie voor de KLM-vlucht kunnen opleveren.
Na het onderzoek zullen verschillende aanbevelingen van de GPIAA op de luchthaven worden geïmplementeerd. Zo wordt er in de NOTAM aandacht besteed aan het belang van het gebruik van correcte data. Daarnaast komt er een nieuwe take-off performance data-berekeningstool, waarin het afstandsverschil bij verschillende intersecties duidelijker is.


De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

