fbpx
AirbusCargoNieuwsTypeVliegtuigen

Nieuwe Beluga XL maakt eerste testvlucht | Video

Airbus heeft gisteren vanaf Toulouse de eerste testvlucht uitgevoerd met de Beluga XL nummer vier.

De kist die zijn naam verkreeg vanwege zijn sterke overeenkomsten met het uiterlijk van een beloegawalvis, steeg gisteren voor het eerst op vanaf Toulouse. Vorige maand werd de Beluga XL nummer drie officieel in dienst genomen. Nu is het bijna tijd voor nummer vier om ook zijn steentje te gaan bijdragen. Als het vliegtuig het testprogramma goed doorstaat zal het de komende 20 jaar vliegtuig onderdelen gaan vervoeren van en naar Airbus-fabrieken.

Vervanging

Sinds januari dit jaar voert de vliegtuigbouwer vrachtvluchten uit met het nieuwe transportvliegtuig. In november 2019 werd het typecertificaat verkregen. De toestellen vervangen de Beluga ST. Stapsgewijs zullen de andere toestellen tussen 2020 en 2023 in dienst worden genomen.

Capaciteit

De BelugaXL kan twee A350 XWB-vleugels transporteren. Een BelugaST kon er slechts één tegelijk vervoeren. Met een maximumlading van 51 ton kan de BelugaXL 4.000 km (2.200 zeemijlen) afleggen. Het toestel is 63 meter lang en acht meter breed en wordt aangedreven door Rolls-Royce Trent 700 motoren.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button