fbpx
AirlinesCoronavirusNieuwsOnderwerpen

IATA oneens met besluit Europese Commissie over slots

De IATA noemt het besluit van de Europese Commissie over slots “niet in overeenstemming met de realiteit”.

Na het uitbreken van de Covid-19-pandemie hebben de Europese regelgevers de bestaande “use it or lose it“-slotregels tijdelijk opgeschort. Momenteel moeten airlines 80% van de slots gebruiken. Als dit niet wordt behaald, verliezen ze de slots. De Europese Commissie heeft laten weten dat zij voor deze winter het percentage voor de slots hebben verminderd naar 50%.

Nu de quarantainevoorschriften in Europa versoepeld zijn, maken luchtvaartmaatschappijen zich zorgen dat de toename van het aantal reizen van tijdelijke aard is. Daarom hebben zij bij de Europese Commissie gelobbyd om voor het komende winterseizoen af te zien van de huidige regels over de slots. De commissie negeerde het verzoek van de luchtvaartmaatschappijen. De IATA zegt dat dit besluit het herstel van de luchtvaart na corona zal beperken. Bovendien zullen airlines er nu toe worden gedwongen om onnodige, verspillende spookvluchten uit te voeren.

Andere regelgevende instanties, buiten de EU, hebben geluisterd naar de argumenten van de luchtvaartmaatschappijen. Zoals de autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk en China, die soepelere maatregelen hebben genomen dan de Europese Commissie. De IATA zegt dat de Europese Commissie niet naar de argumenten heeft geluisterd. Daarnaast verwacht IATA dat het verkeer zal terugkeren naar een ‘normaal’ niveau.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button