fbpx
Groningen AirportHistorische LuchtvaartNieuwsNL NieuwsNL VliegveldenVliegtuigen

Unieke bezoeker op Eelde: 84 jaar oude Lockheed L-12A | Foto’s

Afgelopen maandag landde er een unieke bezoeker op Groningen Airport Eelde. Een 84 jaar oude Lockheed L-12A Electra Junior vloog naar de ‘Luchthaven van het Noorden’. Het toestel, met registratie N18130, landde in de namiddag vanuit Leer in Eelde.

Het toestel staat gestationeerd in Hannover, Duitsland en is eigendom van Art Deco Avation. Het is een van de ongeveer tien machines van dit type die nog luchtwaardig zijn. Het toestel is gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Lockheed en heeft een rijke historie. De Lockheed 12-serie was vooral populair bij defensies en werd in eerste instantie gebruikt als zakenvliegtuig. Met het bewapenen van het toestel kwam de L-12A als militaire variant in beeld.

In totaal werden er 130 Electra’s gebouwd, de laatste is in 1941 geproduceerd. In de jaren vijftig gebruikte Lockheed de naam Electra opnieuw: ditmaal voor haar viermotorige Lockheed L-188 propliner. De originele L-12 wordt sindsdien “Electra Junior” genoemd.

ยฉ Flightradar 24

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button