Maandag landde het laatste deel van de Nederlandse Olympische sporters in Nederland. Hoe werden de Olympiërs in andere landen ontvangen?
Duitse olympiërs vlogen met 747
Net zoals in Nederland landden de sporters uit Duitsland ook maandag. De laatste atleten van Team D, 43 in getal, arriveerden rond de klok van twee uur vanuit Tokyo Haneda Airport op de luchthaven van Frankfurt. De Duitsers vlogen met een Boeing 747-8 met registratie D-ABYA, vluchtnummer LH741.
Nadat Team D geland was, maakten de sporters een foto voor het vliegtuig. Daarna zetten zij hun route voort richting de Römer, het stadhuis van Frankfurt. Op deze plek, die als een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad geldt, stonden de atleten als het ware op een balkon waar toeschouwers een glimp van hen konden opvangen. In totaal behaalde Team D 37 medailles.
Engelse sporters direct herenigd
Team GB landde maandag ook rond het middaguur. De atleten uit Engeland arriveerden op Londen Heathrow. Ze vlogen met een Boeing 787-9 met vluchtnummer BA8. De G-ZBKN startte evenals de D-ABYA op Tokyo Haneda Airport. Het toestel werd verwacht rond 13:10 uur Britse tijd (12:10 uur Nederlandse), maar kwam al om iets over half één Britse tijd aan.
Nadat de Engelse Olympiërs geland waren, leidde het personeel van British Airways hen richting aankomsthal 5. Daar stonden vrienden en familie de atleten op te wachten. Team GB scoorde 65 medailles.
Sporters Frankrijk groots onthaald
Het laatste deel van de sporters van Frankrijk arriveerde afgelopen maandag op de luchthaven van Parijs-Charles de Gaulle. Zij landden om iets voor twee ’s middags. Frankrijk vloog met een Boeing 777-300 van Air France, registratie F-GSQY. De AF163 kwam ongeveer een uur eerder aan in Parijs dan verwacht.
Toen de atleten uitstapten, namen ze de Olympische vlag mee het vliegtuig uit. Reden? De Spelen worden in 2024 in Parijs gehouden. Na aankomst vond er op het Place du Trocadéro, vlakbij de Eiffeltoren, een feestelijke bijeenkomst plaats om de medaillewinnaars te verwelkomen. In totaal oogstte Frankrijk 33 medailles.
Feest in India
Ook was het feest in India toen de Olympische sporters daar arriveerden. Met zijn gouden medaille schreef speerwerper Neeraj Chopra geschiedenis voor India, de eerste weer sinds de spelen van 2008. Dat was de bevolking uiteraard niet ontgaan. Veel mensen verzamelden zich op de luchthaven van New Delhi om een glimp van hem (en de rest van de Olympiërs) op te vangen. Daarnaast kondigde IndiGo aan dat de atleet een jaar lang gratis met de Indiase luchtvaartmaatschappij mag reizen. In totaal won India zeven medailles.