fbpx
AchtergrondAir France-KLMAirlinesBoeingDefensieHelikoptersKLMMaatschappijenMilitairNieuwsNL NieuwsOnderwerpenOpmerkelijkRoutes en BestemmingenTypeVeiligheidVideoVliegtuigenVliegvelden

Evacuaties Afghanistan in volle gang

Afgelopen nacht probeerden veel mensen te vluchten voor de Taliban via de luchthaven van de hoofdstad Kaboel.

Gisternacht was het chaos op de internationale luchthaven van Kaboel. De vliegveldbeveiliging was nergens te bekennen, helikopters vlogen af en aan en verschillende militaire vliegtuigen waren present om zoveel mogelijk mensen te evacueren.

Chaos op de luchthaven

Veel Afghanen willen het land uit. Dit leidt tot chaos op het vliegveld. Op foto’s die mensen delen op social media is de drukte goed te zien. Sommigen met gepakte koffers, maar de meesten zonder, proberen een plek te bemachtigen op welk vliegtuig dan ook. Halsoverkop hebben zij huis en haard verlaten uit angst voor de oprukkende Taliban. Gezien de grote drukte wordt er door menig land van alles uit de kast gehaald om mensen weg te halen uit de benarde situatie. Er gaan verhalen rond over een Amerikaanse C-17 die naar verluidt zelfs 800 mensen aan boord heeft meegenomen. Dit is echter nog niet bevestigd door officiële bronnen.

Ambassadepersoneel geëvacueerd

Op Flightradar24 is te zien dat een Amerikaanse helikopter de ambassade evacueert. De Amerikaanse vlag wappert er sinds vannacht ook niet meer. Over de status van de evacuatie van de Nederlandse ambassade is nog weinig bekend. De ambassade is al wel verplaatst naar een locatie dichter bij het vliegveld en personeel wordt geëvacueerd. Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag wil om veiligheidsredenen niet te veel informatie delen over de evacuatie van de ambassade. Wel is duidelijk dat als de Taliban de macht overnemen het onmogelijk is deze nog open te houden. Nederland heeft gisternacht een militair vliegtuig gestuurd om te helpen bij evacuaties van onder meer ambassadepersoneel en tolken en hun gezinnen. Veel andere landen hebben hun ambassade in Afghanistan al gesloten en geëvacueerd.

VS en Engeland sturen militairen

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben militairen naar Afghanistan gestuurd om de evacuaties te ondersteunen vanuit Kaboel. Het zou gaan om 5000 Amerikaanse militairen en 600 Britten. Amerikaanse soldaten zouden waarschuwingsschoten hebben gelost om mensen van de landingsbaan te krijgen.

Oekraïne brengt Nederlanders in veiligheid

De minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne heeft op Twitter laten weten dat het Nederlanders, Kroaten, Wit-Russen en Afghanen in veiligheid heeft gebracht met een Oekraïens vliegtuig dat gestationeerd stond in Kaboel.

Turkish Airlines stuurt Boeing 777

Turkish Airlines heeft een Boeing 777-300ER naar Kaboel gevlogen die vannacht is geland. Het vliegtuig staat echter nog steeds aan de grond na een mislukte poging om op te stijgen.

Grote maatschappijen vermijden Afghaans luchtruim

KLM vermijdt het luchtruim boven Afghanistan, zo heeft de maatschappij tegenover NH Nieuws bevestigd. Passagiers die van en naar Azië vliegen krijgen mogelijk te maken met langere vluchttijden. Andere maatschappijen zoals United Airlines, British Airways en Virgin Atlantic hebben ook al bevestigd dat er niet langer meer gevlogen wordt boven Afghanistan.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button