fbpx
AirlinesEditors choiceNieuwsPiloten en CrewVeiligheid

SWISS eerste Europese maatschappij met vaccinatieplicht

SWISS voert als eerste grote Europese luchtvaartmaatschappij een vaccinatieplicht voor haar bemanning in.

Vanaf 15 november moeten alle SWISS-bemanningsleden gevaccineerd zijn, zo maakte de maatschappij deze week bekend. Het bedrijf voert twee redenen aan voor de vaccinatieplicht: haar zorgplicht voor het personeel en ‘operationele redenen’. Er zijn van land tot land grote verschillen – ook voor vliegend personeel – wat betreft inreisrestricties. Zo werd Hong Kong onlangs de eerste bestemming waar een vaccinatiebewijs verplicht is gesteld voor vliegtuigbemanningen. SWISS zou hierdoor genoodzaakt zijn twee verschillende pools te creëren: één van gevaccineerd personeel, één van ongevaccineerd personeel.

Het inroosteren van personeel wordt hierdoor erg ingewikkeld. Volgens het bedrijf is het zo onmogelijk op langere termijn duurzame, betrouwbare vliegoperaties uit te voeren. Uiteindelijk zouden “sommige bestemmingen en regio’s niet meer kunnen worden aangevlogen, wat het systeem van het hub-systeem van Swiss significant zou verminderen.” Bovendien zou het pool-systeem volgens de maatschappij zorgen voor een ongelijke behandeling van het personeel.

SWISS is niet de eerste luchtvaartmaatschappij die een vaccinatieplicht invoert. Zo werd eerder deze maand bekend dat United Airlines een vaccinatieplicht instelt voor haar personeel. Onder meer bij Cathay Pacific, Qantas en Singapore Airlines geldt eenzelfde soort verplichting. In Canada geldt binnenkort zelfs een vaccinatieplicht voor iedereen, zowel crew als passagiers, die met het vliegtuig wil reizen. Andere maatschappijen kiezen juist een andere weg. Zo hebben American Airlines, Delta en Southwest enkele weken geleden aangegeven geen vaccinatiebewijs van personeel te eisen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button