fbpx
AirlinesDefensieMaatschappijenMilitairNieuwsPiloten en CrewRoutes en BestemmingenVeiligheid

Britse minister van Transport geeft Afghanistan-NOTAM uit

De Britse minister van Transport Grant Shapps heeft een nieuwe NOTAM (Notice to Airmen) uitgegeven. Dat deed hij vanwege de situatie in Afghanistan.

De minister adviseert luchtvaartmaatschappijen boven Afghanistan niet lager dan 25.000 voet (omgerekend 7.620 meter) te vliegen. Veel maatschappijen vliegen echter al niet meer over dit land. British Airways en Virgin Atlantic vermeden het luchtruim al, evenals KLM.

Na de dodelijke aanvallen van donderdag is er direct actie ondernomen. “Naar aanleiding van de schokkende gebeurtenissen van vandaag in Afghanistan heb ik een NOTAM (Notice to Airmen) uitgevaardigd waarin luchtvaartmaatschappijen wordt geadviseerd het Afghaanse luchtruim onder 25.000ft te mijden”, schrijft Shapps op Twitter. “We zullen dit in de gaten blijven houden.’’

Aanslagen luchthaven

De reden voor de minister van Transport om deze NOTAM uit te geven zijn dus de dodelijke aanslagen buiten de luchthaven van Kabul. Het ging om twee explosies. Daarbij kwamen meer dan 60 mensen om het leven en raakten meer dan 140 mensen gewond. Mogelijk gaat het om een of meerdere zelfmoordaanslagen.

De Amerikaanse generaal Frank McKenzie denkt dat IS nog meer aanslagen wil plegen. “We geloven dat ze deze aanvallen willen voortzetten en we verwachten dat deze aanvallen zullen doorgaan, wij doen er intussen alles aan om daar klaar voor te zijn”, wordt hij geciteerd door RTL Nieuws. ‘’Toch denk ik dat we onze missie (1000 Amerikanen evacueren uit Afghanistan, red.) kunnen voortzetten.”

Eerdere NOTAM

Het is niet de eerste NOTAM die uitgegeven is omtrent de situatie in Afghanistan. Een maand geleden deed de FAA (Federal Aviation Administration) dat ook al. Veel Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen werd verboden om boven (het gebied van) Kabul lager dan 26.000 voet te vliegen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button