fbpx
DefensieInnovatieMilitairNL NieuwsNL VliegveldenPiloten en CrewTypeVliegtuigen

Defensie voert eerste MQ-9 Reaper-vlucht uit boven Leeuwarden

Defensie heeft vandaag de eerste vlucht uitgevoerd boven vliegbasis Leeuwarden met de nieuwe MQ-9 Reaper drone.

Een nieuwe mijlpaal voor vliegbasis Leeuwarden en Defensie. De gloednieuwe drone vloog vandaag voor het eerst door het Nederlandse luchtruim. Het toestel werd bestuurd door piloten gestationeerd in het Verenigd Koninkrijk.

De MQ-9 Reaper

De MQ-9 is een volledig nieuw wapensysteem voor de Krijgsmacht en markeert voor Defensie een nieuw tijdperk. De missies zullen worden gevlogen door crews bestaande uit een vlieger en een sensor operator die zelf niet aanwezig hoeven te zijn in het inzetgebied. Het systeem wordt ook aangeduid met de term RPAS, Remotely Piloted Aircraft System.

De Nederlandse Reapers worden ingedeeld bij het 306 Squadron op vliegbasis Leeuwarden. Het squadron zal de eerste periode na levering met name gebruiken om te testen en te evalueren. Het 306 squadron is de afgelopen jaren stapsgewijs opgebouwd en zal medio 2023 volledig in staat zijn om met de MQ-9 te opereren.

306 Squadron

Het 306 Squadron was het enige fotoverkenningssquadron binnen de Koninklijke Luchtmacht. Het werd in 1954 op Volkel opgericht en vloog ruim vier decennia met verschillende fotoverkenningsstraaljagers. In 2001 werd de fotoverkenningstaak verruild voor een opleidingstaak totdat het squadron in 2010 werd gedeactiveerd. In 2018 werd het squadron heropgericht en verruilde het vliegbasis Volkel voor Leeuwarden.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button