fbpx
NieuwsNL NieuwsNL VliegveldenSchiphol AirportVliegtuigenVliegvelden

Omwonenden Schiphol dreigen met rechtszaak als geluid niet mindert

De stichting Recht op Bescherming Vliegtuighinder (RBV) dreigt naar de rechter te stappen als demissionair minister Visser het vliegtuiglawaai niet aanpakt.

In een sommatiebrief eist de stichting van Visser dat zij zich aan de normen houdt die geadviseerd zijn door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en ervoor zorgt dat de individuele bewoner niet wordt blootgesteld aan een geluidsbelasting die hoger is. De omwonenden geven Visser hiervoor zes weken de tijd, anders leggen zij de kwestie aan de civiele rechter voor.

Vliegtuiglawaai

De stichting is een jaar geleden opgericht door omwonenden om de overlast van Schiphol aan te vechten. Volgens hun informatie nam het vliegverkeer sinds 2004 met 100.000 vluchten toe en steeg het aantal mensen dat wordt gehinderd door geluidsoverlast met 60%.

Volgens onderzoek van GGD Kennemerland ondervinden omwonenden van Schiphol gezondheidsproblemen door geluidsoverlast van vliegtuigen. Meer dan de helft van de respondenten kampt met luchtwegklachten, hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, psychische klachten, of gebruikt vanwege slaapverstoring medicatie. Het onderzoek wijst ook uit dat het vliegverkeer bij kinderen een negatief effect op de cognitieve ontwikkeling heeft. De WHO adviseert blootstelling aan geluid van de luchtvaart niet hoger te laten zijn dan 45 decibel. Rond Schiphol wonen 1,4 miljoen mensen die worden blootgesteld aan hogere niveaus.

De interviews die de GGD voor het onderzoek met omwonenden hield, vonden voor de coronacrisis plaats. In vergelijking met 2019 nam het aantal vluchten op Schiphol ongeveer met de helft af.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button