fbpx
FinancieelNieuwsNL NieuwsPiloten en Crew

Goed nieuws voor werkloze piloten met hoge lening

ABN Amro heeft goed nieuws voor een groep werkloze piloten die met een torenhoge lening is blijven zitten.

In het verleden was ABN Amro de bank waar Nederlandse piloten-in-spe terecht konden voor de financiering van hun vliegopleiding die ruim een ton kost en een voorschot voor levensonderhoud. Maar vanwege de kredietcrisis kwamen veel piloten zonder werk te zitten terwijl zij wel een torenhoge schuld moesten blijven afbetalen. De hoge rente maakte de situatie niet beter: in sommige gevallen liepen de schulden op tot wel 200.000 euro.

ABN Amro komt nu met een regeling voor piloten die met hun lening tussen wal en schip zijn gevallen. In totaal zullen ongeveer 200 mensen een brief van de bank ontvangen met daarin meer informatie over de regeling. “Aan de hand van de specifieke omstandigheden van deze klanten met een pilotenlening zullen we kijken of er aanleiding is de lening aan te passen om de financiële lasten te verminderen. De klant kan in dat geval binnen maximaal 5 jaar van de lening af zijn,” zegt Mirjan Klein Hofmeyer van ABN Amro in een toelichting. “Aangezien er rekening wordt gehouden met het moment waarop de structurele betaalproblemen ontstonden, kan in sommige gevallen snel een oplossing worden gevonden voor uitzichtloze individuele financiële situaties.”

Ruim een half jaar geleden werd bekend dat een groep van ongeveer 65 piloten een rechtszaak tegen de ABN Amro aan zou spannen. Advocaat Frank Olberts verwijt de bank ‘onvoldoende of zelfs onjuiste informatie’ te hebben verstrekt aan ‘jongens en meiden van 18 of 19 jaar zonder inkomen’. Als een afgestudeerde piloot zijn lening niet zou kunnen afbetalen omdat hij geen baan kon vinden, was er een garantiefonds beschikbaar waardoor het bedrag zou worden opgevangen. Een groot deel van deze groep piloten was echter in opleiding bij Stella Aviation Academy. Deze school kon de aanspraken op het garantiefonds niet aan en ging zeven jaar geleden failliet. ABN Amro hield de – veelal werkloze – piloten ondertussen wel aan hun betalingsverplichtingen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button