fbpx
AirlinesFinancieelMaatschappijenNieuwsPiloten en CrewRoutes en Bestemmingen

‘Alitalia krijgt na jaren onderzoek tik op de vingers’

De steun die de Italiaanse staat in 2017 aan Alitalia gaf blijkt illegaal, dat meldt Financial Times. De staat deed dat om de luchtvaartmaatschappij het hoofd boven water te laten houden.

Drie jaar lang onderzocht Brussel of de steun legaal of illegaal was. Naar verwachting kondigt de Europese Commissie donderdag aan dat dit laatste het geval was, laten ingewijden bij de Commissie weten aan Financial Times. De staat stak 900 miljoen euro in Alitalia. Als reden noemt men in Brussel dat dit bedrag een ‘oneerlijk concurrentievoordeel’ aan de Italiaanse luchtvaartmaatschappij gaf.

Alitalia verder als ITA

Halverwege juli maakte Italië bekend dat Alitalia vanaf 15 oktober plaatsmaakt voor ITA (Italia Trasporto Aereo). Het bedrijf maakt al lange tijd verlies en is eigenlijk niet meer te redden. De Commissie openbaart ook regels voor de opvolger van de maatschappij.

ITA is economisch onafhankelijk en hoeft zich geen zorgen te maken dat de illegale staatssteun aan Alitalia voor hen een staartje krijgt. Bovendien neemt ITA een aantal vliegtuigen uit de vloot over, evenals een aantal slots.

Verliesgevend

Vlak na de aankondiging verkocht het verliesmakende bedrijf geen tickets meer voor ná 15 oktober. Passagiers konden daardoor hun vlucht omboeken of een volledige restitutie krijgen. Omboeken naar ITA-vluchten was overigens niet mogelijk. Dit komt doordat de nieuwe luchtvaartmaatschappij geen doorstart van Alitalia is.

In totaal had Alitalia halverwege juli 2021 11.000 werknemers in dienst. De minister van Industrie verwacht dat 2.800 van hen dit jaar in dienst kunnen treden bij ITA. Daarnaast zouden er volgend jaar nog 5.750 bij moeten komen.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button