fbpx
Air France-KLMAirlinesDuurzaamheidElektrisch vliegenInnovatieKLMMaatschappijenNieuwsNL NieuwsNL VliegveldenOnderwerpenSchiphol AirportToekomst NL luchtvaartVliegvelden

Schiphol leidt Europese inzet verduurzaming luchtvaart

29 partijen onder de naam TULIPS gaan samenwerken om vergroening op luchthavens te versnellen. Deze samenwerking wordt geleid door Schiphol.

Als onderdeel van de Green Deal heeft de Europese Commissie een subsidie toegekend van 25 miljoen euro aan TULIPS. De Green Deal is een project opgezet door de EU om Europa te verduurzamen met onder meer als doel om in 2050 netto geen broeikasgassen meer uit te stoten. Met het uitkeren van dit soort subsidies wil de Commissie de transitie naar duurzaam vervoer en vergroening op luchthavens versnellen. Om dit doel te behalen gaat TULIPS in januari 2022 van start met zeventien projecten om in 2030 klimaatneutrale en afvalvrije vluchten uit te kunnen uitvoeren. Het einddoel van dit consortium is om ervoor te zorgen dat de luchtvaartsector het Europese doel haalt om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Verduurzamingsprojecten

Op Amsterdam Schiphol Airport worden alle nieuwe duurzaamheidsprojecten gedemonstreerd. Partnerluchthavens Oslo, Turijn en Larnaca zullen sommige innovaties die hieruit voorkomen implementeren. Luchthavens, luchtvaartmaatschappijen, kennisinstituten en sectorpartners werken hier allemaal samen om verduurzaming door te voeren. Hierbij gaat het onder andere om het testen met duurzame voertuigen op het platform, testfaciliteiten voor het elektrisch- of met waterstof opladen van vliegtuigen en de grootschalige levering van Sustainable Aviation Fuels (SAF). Verder worden er demonstraties uitgevoerd om ultrafijnstof op te vangen van startende en vertrekkende vluchten. Alle opgedane kennis zal publiekelijk worden gedeeld met de luchtvaartsector en andere Europese luchthavens. Partners van het project zijn onder andere KLM, KLM Equipment Service, Koninklijk NLR, TNO en TU Delft.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button