fbpx
DuurzaamheidFoto-artikelInnovatieNieuwsTypeVideoVliegtuigen

Bombardier presenteert nieuwe privéjet | Foto’s & Video

Bombardier onthulde 14 september zijn nieuwste generatie privéjet in Montreal, een luxe vliegtuig waarin tien passagiers mee kunnen.

De Challenger 3500 is doorontwikkeld op de bestaande Challenger 350. Het toestel beschikt over een nieuw ontworpen interieur met intelligente en duurzame cabinefuncties. Met een kruishoogte van 43.000 voet (ongeveer 13.000 meter) en een snelheid van Mach 0,83 vliegen de passagiers comfortabel boven het andere luchtverkeer en ongewenste weersomstandigheden. Daaraan hangt wel een prijskaartje van 26,7 miljoen dollar.

Nieuwe technologieën

De Challenger 3500 komt met verschillende nieuwe innovaties zoals de eerste spraakgestuurde cabine om verlichting, temperatuur en entertainmentsystemen te bedienen.

Oog op duurzaamheid

Om de ecologische voetafdruk van het vliegtuig te minimaliseren kunnen klanten kiezen uit high-end duurzame materialen voor in de cabine. De Challenger komt ook met de eerste eco-app voor de zakelijke luchtvaart. Deze app moet helpen met het optimaliseren van het vluchtplan om het brandstofverbruik zo laag mogelijk te houden. De testvluchten met de 3500 zijn ook uitgevoerd met Sustainable Aviation Fuels (SAF) om de uitstoot tijdens het testprogramma zo laag mogelijk te houden.

Cabinedruk

De cabinedruk in een vliegtuig wordt niet op zeeniveau gehouden. Het drukverschil zou dan zo groot worden dat de cabinewanden overbelast raken. De constructie die nodig is om dergelijke krachten op te vangen zou te zwaar zijn om mee te vliegen. Daarom worden in de meeste verkeersvliegtuigen cabines op een druk gebracht die gelijk staat aan de atmosferische druk op 8.000 voet (ongeveer 2.400 meter). De nieuwe Challenger komt echter met ultiem comfort voor haar passagiers met een cabinedruk die gelijk staat aan de atmosferische druk op 4.850 voet (ongeveer 1.500 meter) tijdens het vliegen op kruishoogte.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button