fbpx
CoronavirusIncidentenKLMNieuwsNL NieuwsNL VliegveldenSchiphol AirportVeiligheidVliegtuigen

Mogelijk versoepeling mondneuskapjesplicht op Schiphol

Het dragen van een gezichtsmasker is vanaf 25 september mogelijk alleen nog verplicht ná de beveiligingscontrole op Schiphol. Dat werd dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Op de website van Schiphol staat dat het dragen van een mondneuskapje momenteel overal verplicht is. Vanaf binnenkomst bij Schiphol Plaza tot in het vliegtuig moet het gezichtsmasker op. Kinderen tot dertien jaar hoeven dat niet.

Versoepeling?

Rutte en De Jonge kondigden dinsdag een aantal versoepelingen aan voor ná 25 september. Waar de anderhalvemeter vanaf die datum verdwijnt, blijft de mondneuskapjesplicht in het openbaar vervoer en op luchthavens gelden. Wél lijkt het erop dat op de Nederlandse vliegvelden deze plicht ietwat versoepeld wordt.

De beide bewindslieden gaven aan dat het dragen van een mondneuskapje alleen verplicht is na de beveiligingscontrole. Dat betekent bijvoorbeeld dat het tijdens het inchecken niet meer op hoeft. Veel mensen zitten niet te wachten op een gezichtsmasker. Halverwege augustus haalde KLM bijvoorbeeld achttien vrouwen van boord toen ze zonder rondliepen.  

Schiphol kan het aanpassen

Ondanks de versoepelingen kan Schiphol alsnog besluiten om vóór de beveiligingscontrole mondneuskapjes te verplichten. Tegenover NH Nieuws laat de woordvoerder van het grootste vliegveld van Nederland weten ‘nog niet op de hoogte te zijn van alle maatregelen die vanaf 25 september op de luchthaven gaan gelden.’

Daarnaast kwamen Rutte en De Jonge ook met een coronatoegangsbewijs. Dat roept bij Schiphol vraagtekens op, want wat te doen met dit bewijs bij de horeca achter de beveiligingscontrole? Moeten reizigers daar hun toegangsbewijs nogmaals laten zien? Ze toonden dat tijdens het inchecken ook al.

De details over de coronamaatregelen op Schiphol volgen mogelijk woensdag.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button