fbpx
AchtergrondFoto-artikelMilitairNaast het nieuws

Grondpersoneel in actie tijdens Belgische vliegshow | Foto-artikel

Tijdens de Belgische Sanicole-vliegshow afgelopen weekend vlogen de meeste deelnemende toestellen vanaf de nabijgelegen vliegbasis Kleine Brogel. Op zaterdag was de basis toegankelijk voor luchtvaartenthousiasten, zodat die de verschillende vliegtuigen en helikopters tijdens de start en landing konden fotograferen.

De groundcrew van het Tsjechische Gripen demoteam © Leonard van den Broek

Veel vliegtuigen die tijdens de show zouden vliegen, stonden opgesteld op de taxibaan van de vliegbasis. Het opstarten en uittaxiën van de verschillende demoteams viel hierdoor ook van dichtbij te bekijken. Opvallend was het verschil tussen de diverse landen. Het grondpersoneel van Tsjechische luchtmacht (boven) deed op een ontspannen manier gewoon zijn werk. De groundcrew van het Poolse F-16 demoteam (onder) voerde daarentegen een strak geregisseerde show op, die deed denken aan de Amerikaanse USAF Thunderbirds.

Het Hongaarse Gripen-demoteam bracht vijf man grondpersoneel mee naar de vliegshow, dat het duidelijk niet altijd even druk had. Het Griekse F-16 ‘Zeus’-demoteam stuurde ‘slechts’ twee mannen en een vrouw.

Twee groundcrew leden van het Griekse F-16 ‘Zeus’ demoteam © Leonard van den Broek

Een ander demoteam, dat zelfs twee vrouwen als teamleden had, was het Zweedse ‘Catwalkers’-demoteam. Die twee bleven niet op de grond, maar gingen mee de lucht in als wingwalkers. Zelfs de outfit was aangepast aan het thema.

BAe Hawks van de Red Arrows worden gereed gemaakt voor vertrek © Leonard van den Broek

Twee ‘grote’ demoteams waren aanwezig bij de vliegshow op Kleine Brogel: de Britse Red Arrows en de Zwitserse Patrouille de Suisse. De Red Arrows vlogen op zaterdag geen volledige demonstratie, de Zwitsers echter wel. De zes F-5’s van de Patrouille de Suisse stonden opgesteld op een ander platform, waar de hele procedure uitstekend te volgen was.

Ook bij de Zwitsers maakte een vrouwelijke ‘crew chief’ deel uit van het grondteam.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button