Close Menu
  • Home
  • Recent
  • NL Nieuws
  • Achtergrond
  • Editors’ Choice
  • Rubrieken
    • Analyse
    • Boeken
    • Column
    • Foto-artikel
    • Historische Luchtvaart
    • Interview
    • Longread
    • Militair
    • Opinie
    • Podcast
    • Travel
  • Webshop
  • Werken in de Luchtvaart
  • Account
Facebook X (Twitter) Instagram LinkedIn YouTube WhatsApp
  • Over Up in the Sky
  • Vacature plaatsen
  • Adverteren
  • Team
  • Tip de redactie
  • Contact
Facebook X (Twitter) Instagram LinkedIn YouTube WhatsApp
Login
0 Winkelmandje
Up in the SkyUp in the Sky
  • Home
  • Recent
  • NL Nieuws

    KLM over nieuwe route: ‘Zover is het nog lang niet’

    14/05/2025

    Keert KLM terug naar Israël?

    14/05/2025

    VN-organisatie: Rusland schendt luchtrecht bij MH17

    13/05/2025

    Air France-KLM profiteert mee van investering

    13/05/2025

    KLM-top krijgt minister van Financiën achter zich aan

    12/05/2025
  • Achtergrond

    Te dure Trump-Tarief-Boeings, en wat nu met Schiphol? | Podcast

    11/05/2025

    Vliegtuigexpo op zijn Mexicaans | Foto’s

    10/05/2025

    Van 747’s en Fokkers tot zijn grote lieveling: de KLM MD-11

    10/05/2025

    De luchtoorlog boven Nederland: verhalen

    05/05/2025

    Oorlog inspireerde bekende KLM-vlieger

    04/05/2025
  • Editors’ choice

    KLM over nieuwe route: ‘Zover is het nog lang niet’

    14/05/2025

    Stappen inbeslagname Russische An-124 gaan verder

    10/05/2025

    Brussels Airlines A330 slaat tussenstop compleet over

    10/05/2025

    Vliegtuigexpo op zijn Mexicaans | Foto’s

    10/05/2025

    Van 747’s en Fokkers tot zijn grote lieveling: de KLM MD-11

    10/05/2025
  • Rubrieken
    • Analyse
    • Boeken
    • Column
    • Foto-artikel
    • Historische Luchtvaart
    • Interview
    • Militair
    • Longread
    • Opinie
    • Podcast
    • Travel
  • Webshop
  • Werken in de Luchtvaart
Up in the SkyUp in the Sky
Home»Algemeen»Naast het nieuws»Achtergrond»Waarom smaakt eten in het vliegtuig anders dan op de grond?
Achtergrond

Waarom smaakt eten in het vliegtuig anders dan op de grond?

Sander LamersDoor Sander Lamers20/09/2021Leestijd: 3 minuten
Facebook WhatsApp Twitter LinkedIn Email
Een vliegtuigmaaltijd, foto ter illustratie ©Up in the Sky
Delen
Facebook WhatsApp Twitter LinkedIn Email

Eten in een vliegtuig: het ziet er geregeld lekkerder uit dan dat het smaakt. Hoe kan dat?

In tegenstelling tot in een restaurant zit je in een vliegtuig dicht op elkaar. Veel maatschappijen serveren een hoofd- en nagerecht, maar de ervaring van dit eten is overduidelijk anders dan in een restaurant: minder smakelijk of soms zelfs uitgesproken vies. Het verschil zit hem onder andere in de weg die het eten aflegt. In een restaurant bedraagt de tijd vanuit de keuken naar je tafel ongeveer een half uur, maar voordat een maaltijd vanaf de plek waar die bereid is op tien kilometer hoogte op je uitklaptafeltje belandt, zijn er wel een paar uur verstreken.

Smaakt het anders in het vliegtuig?

Zelfs als je vrijwel hetzelfde eten krijgt voorgeschoteld als op de grond, is de ervaring tóch anders. Dit komt volgens EU Claim door de combinatie van droge lucht en lage luchtdruk. Doordat je je verder van de grond af bevindt, verdoven je smaakpapillen en neemt je reukvermogen af. Juist het reukvermogen is heel belangrijk bij de smaaksensatie.

De gevoelstemperatuur in de cabine is te vergelijken met de kamertemperatuur. De frisse lucht wordt echter wel van buitenaf gehaald. De koude lucht wordt omgezet naar kamertemperatuur, een ‘paar’ graden warmer. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid. Daarom is het belangrijk tijdens een vlucht goed te drinken.

Reactie lichaam op eten in vliegtuig

Uiteraard reageert je lichaam op deze omstandigheden. Je huid droogt uit. Hetzelfde gebeurt met je neusslijmvliezen. Door de uitdroging duurt het langer voordat je geur- en smaakzintuigen in je hersenen geprikkeld worden. Het betekent echter niet dat je helemaal niets meer proeft. Een onderzoek wijst uit dat de zoet- en zoutheid van eten in een vliegtuig ten opzichte van op de grond met dertig procent vermindert. Zure, pittige en bittere tonen blijf je wel goed proeven. Daarentegen smaakt wijn fris en sprankelend, maar valt op tien kilometer wel zwaarder.

AirAsia Maaltijd. ©Up in the Sky

Naast de verminderde effectiviteit van de smaakpapillen speelt ook de mentale factor ook een rol. Wanneer je veel achtergrondgeluiden hoort, blijkt eten en drinken minder goed te smaken. Laat een vliegtuig nu net een plek zijn waar het barst van achtergrondgeluiden. De motor, maar ook de passagiers voor, naast en achter je, veroorzaken geluiden die je de hele vlucht hoort. Oordoppen in kunnen een iets betere smaaksensatie bewerkstelligen.

Bereiding maaltijden

De maaltijden worden van tevoren al bereid, soms al enkele dagen voor vertrek. Vandaar dat ze zitten ingepakt. Nadat ze bereid zijn en ingevroren, warmt het cabinepersoneel ze in de lucht weer op. Een gevolg hiervan is dat groenten en aardappels bijvoorbeeld slap worden.

Niet iedere soort eten kan worden ingevroren. Voedsel met botjes en graten mag niet mee aan boord. Bovendien wordt ook rekening gehouden met de meerdere nationaliteiten en leeftijden aan boord. Het eten moet uit ingrediënten bestaan die iedereen mag (en kan) eten. Allerlei kruiden vallen daardoor af. Dat alles beperkt het aanbod aan boord aanzienlijk.


Droom jij van vliegen bij de luchtmacht?
Dit is je kans!




Werken in de Luchtvaart

Officier Vlieger – Werken bij Defensie

Verschillend

Officier Vlieger (VWO) – Werken bij Defensie

Verschillend
VWO
Cabine Cabinepersoneel Eten maaltijden vliegtuig
Delen: Facebook WhatsApp Twitter LinkedIn Email Copy Link
Sander Lamers
  • Facebook
  • Instagram
  • LinkedIn

Redacteur. Toen Sander zeven jaar was en met zijn familie naar Griekenland vloog, raakte hij verknocht aan de luchtvaart. Regelmatig gaat Sander naar Schiphol om vliegtuigen te spotten en te fotograferen. Ook tijdens zijn vakanties bezoekt hij vliegvelden met hetzelfde doel. Terwijl hij nu vooral schrijft over luchtvaart deed hij dit eerder over voetbal en de Formule 1.

Gerelateerde Artikelen

Trump stellig over tijdelijke Air Force One

14/05/2025Redactie

KLM over nieuwe route: ‘Zover is het nog lang niet’

14/05/2025Redactie

777 wijkt boven Europa plotseling ver af van route

14/05/2025Redactie
Recent

Trump stellig over tijdelijke Air Force One

14/05/2025

KLM over nieuwe route: ‘Zover is het nog lang niet’

14/05/2025

777 wijkt boven Europa plotseling ver af van route

14/05/2025
Populair

Stappen inbeslagname Russische An-124 gaan verder

10/05/2025

Russen in actie tegen eigen Superjet 100

09/05/2025

Air France schiet KLM te hulp

11/05/2025

Bedankt

Je ontvangt vanaf nu de nieuwsbrief!

.

Werken in de Luchtvaart

Officier Vlieger – Werken bij Defensie

Verschillend

Officier Vlieger (VWO) – Werken bij Defensie

Verschillend
VWO
Up in the Sky
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube LinkedIn WhatsApp RSS
  • Over Up in the Sky
  • Adverteren
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Manage Consent
  • Flying Insight
  • Contact
© 2025 UpFactory B.V. Alle rechten voorbehouden.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Inloggen of account aanmaken

Welkom terug!

Log hieronder in op je account. Een account aanmaken kan bij het plaatsen van een bestelling.

Wachtwoord vergeten?