fbpx
AirbusDuurzaamheidElektrisch vliegenInnovatieNieuwsOpmerkelijk

Airbus onthult nieuwe generatie CityAirbus

De Europese vliegtuigbouwer heeft een nieuwe elektrische luchttaxi onthuld. Deze aankondiging deed Airbus tijdens de eerste Airbus Summit in Toulouse. Het toestel moet vanaf 2025 ingezet worden als taxi in steden. Het toestel zal volledig elektrisch aangedreven zijn.

Airbus zet hiermee in op een nieuwe markt, namelijk de Urban Air Mobility (UAM) markt. Deze toestellen kunnen zuinig, stil en snel vier passagiers vervoeren over een maximale afstand van 80 kilometer met 120 kilometer per uur. De machine is niet nieuw als het gaat om VTOL-toestellen. Airbus heeft zelfs een eigen helikopterdivisie binnen het bedrijf. Volgens de topman van Airbus Helicopters, Bruno Even, is de CityAirbus speciaal ontworpen voor inzet in stedelijke gebieden.

Naast dat het toestel stil, snel en zuinig moet zijn is de CityAirbus ook eenvoudig in onderhoud. Dit komt doordat de elektrische taxi weinig bewegende delen heeft. Dat maakt het gebruik van het VTOL-toestel gemakkelijk wat het geschikt maakt voor stedelijke gebieden.

Airbus heeft al 242 grond- en vliegproeven uitgevoerd met twee schaalmodellen. In totaal heeft het ontwerp al zo’n duizend kilometer gevlogen wat enorm waardevolle informatie heeft opgeleverd, aldus Airbus. De eerste vluchten met een full-scale model moeten in 2023 plaatsvinden.

Voorlopig zijn er nog geen klanten voor het type. De fabrikant richt zich op meerdere sectoren. Naast het vervoeren van vier passagiers per keer, kan het toestel ook ingezet worden als vrachttoestel. Zelfs hulpdiensten zouden gebruik kunnen maken van de CityAirbus om personeel snel ter plaatse te krijgen.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button