fbpx
Editors choiceNieuwsNL NieuwsSchiphol AirportVeiligheid

Schiphol zet varkens in om vogels weg te houden

Rondom Schiphol is een proef van start gegaan om te onderzoeken of varkens kunnen bijdragen aan het weren van vogels op en rondom de luchthaven.

De twintig varkens waarmee het onderzoek wordt uitgevoerd verblijven op een perceel van twee hectare, tussen de Polderbaan (18R/36L) en de Zwanenburgbaan (18C/36C). Daar zijn recent suikerbieten geoogst, waarvan de oogstresten normaal gesproken een aanlokkende werking kunnen hebben op vogels. De komende weken wordt de vogelactiviteit bij het gebied met de varkens vergeleken met een ander perceel waar geen varkens verblijven. Aan de hand van een speciale vogelradar die voor het hele Schipholgebied in kaart brengt waar vogels vliegen, en visuele waarnemingen wordt het succes beoordeeld.

Bron: ILT

Om de vliegveiligheid zo optimaal mogelijk te houden, neemt Schiphol al structureel verschillende maatregelen om vogels van de vliegtuigen weg te houden. Op de luchthaven wordt vogelactiviteit in de gaten gehouden door 20 zogeheten ‘bird controllers’. Zij zijn 24 uur per dag in het landingsterrein bezig om de vogels te verjagen uit de buurt van de start- en landingsbanen. Dit wordt gedaan met verschillende technieken, variërend van speciale geluiden tot het gebruik van laserstralen. Verder wordt het start- en landingsterrein zo onaantrekkelijk mogelijk gemaakt voor vogels, onder andere door het gebruik van speciale grassoorten. Indien de vogels zich toch in de baan van een vliegtuig bevinden kan een birdstrike plaatsvinden.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button