fbpx
AirbusAirlinesMaatschappijenNieuwsOpmerkelijkPiloten en CrewRoutes en BestemmingenVeiligheidVliegtuigenVliegvelden

Bezoek schildpad leidt tot vertraging op Tokyo Narita Airport

Enkele vliegtuigen op de luchthaven van Tokyo Narita Airport liepen 24 september op bijzondere wijze vertraging op. Oorzaak was een onschuldige wandeling van een schildpad, meldt het Japanse medium Mainichi Shimbun.

Een schildpad van iets meer dan 2 kg werd op het asfalt van de Japanse luchthaven waargenomen. Een piloot die zich klaarmaakte om op te stijgen merkte de wandeling van de schildpad op en meldde dat bij de luchtverkeersleiding. Hierdoor besloot de verkeersleiding de landingsbaan voor twaalf minuten te sluiten met als gevolg dat vijf vluchten vijftien minuten vertraging opliepen.

Na de melding van de piloot verwijderde het grondpersoneel de schildpad van het platform. Dat deden ze door middel van een net. Vervolgens controleerde het personeel de rest van de vier kilometer lange landingsbaan op andere ‘vreemde voorwerpen’. Mogelijk komt de schildpad uit een vijver op honderd meter afstand van de luchthaven.   

Vertraging door schildpad

Uitgerekend een Airbus A380 van All-Nippon Airways, die de romp versierd heeft met licht- en donkerblauwe schildpadden, was een van de vliegtuigen die later vertrok van gepland. Het vliegtuig stond op het punt om voor de eerste keer naar Naha (Japanse prefectuur Okinawa) te vertrekken. Normaal gesproken gebruikt de maatschappij deze A380 uitsluitend voor reizen van en naar Hawaï. Door de coronacrisis annuleerde All-Nippon Airways deze vluchten.

De ‘Flying Honu’ A380 van ANA ©Airbus

De Japanse maatschappij reageerde met mooie woorden op het zeldzame bezoek van de schildpad. “In Hawaii worden zeeschildpadden gezien als geluksbrengers, en we hopen dat deze schildpad die de vlucht kwam uitzwaaien een mooie toekomst tegemoet gaat’’, liet ANA-Nippon Airways weten volgens Mainichi Shimbun.

Vaker bezoek

Het is op de luchthaven niet de eerste keer dat niet alleen grondpersoneel op het platform te vinden is. Het kwam eerder weleens voor dat katten, wasbeerhonden en konijnen de landingsbaan betraden. Een bezoek van een schildpad komt normaal gesproken vrijwel niet voor. Narita International Airport wil nagaan om wat voor schildpad het gaat en welke maatregelen genomen moeten worden om dit soort bezoekjes te voorkomen.  

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button