fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL Nieuws

Afscheidsvlucht KDC-10 langs Nederlandse vliegbases | Video

Donderdag 7 oktober maakte de laatst overgebleven KDC-10 van de Koninklijke Luchtmacht een afscheidsvlucht langs een aantal Nederlandse vliegvelden. Het toestel vertrok rond het middaguur vanaf vliegbasis Eindhoven.

Het tankvliegtuig, de T-235 ‘Jan Scheffer’, maakte een vlucht langs alle actieve militaire vliegbases, Schiphol Airport, Rotterdam Airport, vliegveld Texel en het luchtmacht hoofdkwartier in Breda. Bij de diverse vliegvelden trok het toestel veel bekijks. Bij iedere passage ging niet alleen de bijtankbuis eruit, ook maakte de driemotorige jet overal een wingwave als afscheidsgroet. Na de landing op Eindhoven kreeg de KDC-10 een watersaluut van de brandweer.

Drukte op de ‘spottersbult’ bij Leeuwarden © Sjoerd Looijenga

De afscheidsvlucht luidt het einde in van de KDC-10 bij de Koninklijke Luchtmacht. Maandag 25 oktober verlaat het toestel definitief ons land. Net als de andere Nederlandse KDC-10 is de T-235 verkocht aan het Amerikaanse Omega Air Refuelling. Dit bedrijf levert op commerciële basis tankercapaciteit aan onder meer de US Navy. De twee KDC-10’s zijn de eerste toestellen voor Omega met een vaste bijtankbuis.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button