fbpx
NieuwsNL NieuwsNL VliegveldenSchiphol Airport

FNV: Acties op Schiphol als situatie niet verbetert

FNV dreigt met acties als de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van medewerkers in de afhandeling op Schiphol niet snel structureel verbeteren. Dat laat de vakbond weten in een brief aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de Schiphol Group en de afhandelingsbedrijven op de luchthaven.

Afgelopen zomer ging het flink mis bij de grondafhandeling van Schiphol. Door een enorm personeelstekort kregen onervaren medewerkers de verantwoordelijkheid voor het beladen van vliegtuigen en het boarden van honderden passagiers. Ook ging het flink mis met de afhandeling van bagage. Koffers raakten kwijt of belandden op de verkeerde vlucht. Zo is er zelfs een vlucht gecanceld als gevolg van het zoekraken van bagage.

“Deze chaos is slecht voor de passagiers, voor de vliegveiligheid en natuurlijk voor al die medewerkers, die keihard moesten werken voor een minimumloon of stagevergoeding”, zegt Joost van Doesburg, campagneleider FNV Schiphol.

Drie eisen

In de brief stelt FNV drie eisen: de afhandelaars moeten een sector-cao krijgen, met daarin onder meer een minimuminkomen van veertien euro per uur en vaste contracten. Van de Schiphol Group wordt verlangd dat zij sociale vestigingseisen oplegt die afhandelingsbedrijven onder meer verplichten om te zorgen voor veilig werk. En van het ministerie eist FNV een beperking op het aantal afhandelingsbedrijven.

Als de genoemde organisaties de komende maanden niet tot afspraken komen over de eisen, stelt FNV acties in het vooruitzicht. Werkonderbrekingen worden daarbij niet uitgesloten. Volgens de vakbond weten de organisaties al jaren dat het systeem niet werkt hetgeen afgelopen zomer pijnlijk liet zien. “Het is niet voor het eerst dat we het hier over hebben. Voor ons is de maat vol. De tijd van pappen en nathouden is nu echt voorbij”, aldus Van Doesburg.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button