fbpx
CoronavirusFinancieelNieuwsNL NieuwsOpmerkelijkRoutes en BestemmingenTUIVeiligheid

Consumentenbond: financiële risico’s voor klanten reisaanbieders

De Consumentenbond laat weten dat niet alle reisaanbieders klanten attenderen op de financiële risico’s van het boeken van vakanties die op dat moment een oranje kleur hebben, meldt de bond in een persbericht.

Normaal gesproken vergoeden reisorganisaties een annulering of repatriëring. Echter, voor gebieden die wegens de huidige coronatoestand op oranje staan, moeten reizigers zelf opdraaien voor deze kosten. Uit een steekproef van de Consumentenbond blijkt alleen KLM Holidays reizigers erop attent te maken dat er financiële risico’s zijn voor reizen naar bestemmingen in oranje gebieden.

Resultaten steekproeven

De bond neemt dan ook direct actie naar aanleiding van deze steekproeven. ‘’Aanbieders van reizen naar oranje bestemmingen die hun klanten niet vooraf actief wijzen op de financiële risico’s, ontduiken hun wettelijke zorg- en informatieplicht. Wij hebben onze bevindingen dan ook gedeeld met toezichthouder ACM. Daarnaast hebben we de ANVR verzocht om haar leden te wijzen op hun verplichtingen en te zorgen dat die hun klanten voor het boeken wijzen op hun rechten en de financiële risico’s’’, zegt Sandra Molenaar in het persbericht van de Consumentenbond.

Indien een reisadvies negatief is, krijgen reizigers van reisorganisaties ANWB Reizen, Sunweb. The Travel Club en TUI hun geld terug. Daarentegen geven zij niet aan dat dit alleen geldt als het gebied geel of groen was op het moment dat de reiziger de reis boekte. Uit kleine lettertjes blijkt dat ANWB Reizen, Corendon, Expedia en Sunweb reisverzekeringen adviseren die reizen naar oranje gebieden niet dekken. Onder meer medische kosten, ongevallen en bagage worden niet vergoed.

Consumentenbond zet vraagtekens

De Consumentenbond zet echter vraagtekens bij de teksten die de reisorganisaties in kwestie op hun websites hebben staan. De bond vraagt zich af hoe actueel die nog zijn. Twee organisaties gebruikten verzekeringsvoorwaarden uit 2019, het laatste jaar vóór de pandemie. De Consumentenbond adviseert reizigers reisverzekeringen af te sluiten en deze goed te vergelijken. Daarnaast wil de bond dat reisorganisaties hun verzekeringsinformatie op orde stellen.  

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button