fbpx
HelikoptersNieuwsNL NieuwsNL VliegveldenOpmerkelijkPiloten en CrewRoutes en BestemmingenSchiphol Airport

Hond helikopter in voor vliegles

Een hond vloog woensdagmiddag met een politiehelikopter mee wegens een training van de Dienst Speciale Interventies (DSI), meldt Bunniksnieuws.

De helikopter landde twee keer bij Houten (vlak onder Utrecht). Samen met de baas vloog de hond richting Werkhoven en ’t Goy waar een aantal bijzondere manoeuvres met de helikopter werden uitgevoerd. Met een dergelijke vliegles kan het dier wennen aan het geluid en bewegingen van dit vervoermiddel. De helikopter in kwestie, de AW139, staat normaal gesproken gepositioneerd op standplaats Schiphol en maakt deel uit van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid.

DSI

De DSI houdt zich bezig met levensbedreigende situaties. Het team treedt volgens de website van Defensie op wanneer er sprake is van een gijzeling. Dit valt onder de zogeheten Aanhoudings- of Ondersteuningseenheden, afgekort de AOE’en. Deze eenheid houdt vuurwapengevaarlijke mensen aan en mensen die verdacht worden van terrorisme.

De eenheid zet ook honden in om verdachten aan te houden. Verder kan een hond dienen als extra veiligheid voor het team wanneer de situatie gevaarlijk is. Naast de inzet van honden door de AOE’en, doen de Unit Interventie Mariniers (UIM) ook een beroep op aanhoudingshonden. Als de capaciteit van de Unit Interventie, een andere eenheid die kleine operaties met een hoog risico uitvoert, niet genoeg is, ondersteunt de UIM hen (met honden).

Dirigeerhonden

Daarnaast gaan honden ook met een camera op hun kop en een portofoon om hun hals op verkenning uit. Deze honden worden ook wel ‘Dirigeerhonden’ genoemd. Tientallen honden uit dertien verschillende landen trainen samen verkennings- en aanvalstechnieken. Het betreft Australië, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hong Kong, Ierland, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Verenigde Staten en Zweden.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button