fbpx
CoronavirusNieuwsNL NieuwsNL VliegveldenRoutes en BestemmingenSchiphol AirportVeiligheid

Winkelmedewerkers voorbij security uiten ongenoegen

De winkels achter de douane mogen na 17:00 uur openblijven. Niet iedere medewerker staat daar om te springen.

Sinds afgelopen zondag moeten niet-essentiële winkels tussen 5:00 en 17:00 uur dicht. Echter, op Schiphol geldt een uitzondering. Die winkels mogen tot laat in de nacht openblijven. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat geeft aan dat dit alleen achter de douane geldt. Winkels vóór de security moeten wel om vijf uur ’s middags sluiten.

Als reden noemt het ministerie dat passagiers over de hele wereld op Schiphol landen en naar allerlei tijdzones vliegen. ‘’Die mensen zijn soms lang onderweg, dus de winkels zijn open zodat ook die mensen de producten kunnen kopen die ze nodig hebben. Dat kan ook uit een niet-essentiële winkel zijn’’, zegt een woordvoerder tegen de Volkskrant.

Drukte achter douane

Wegens de toenemende vaccinatiegraad komt het vliegverkeer langzaam op gang. Schiphol ontvangt steeds meer reizigers, maar dat pakt soms nadelig uit voor de medewerkers achter de douane. ”Het is heel vaak vrij druk, afstand houden kan niet altijd en niet iedereen heeft het mondkapje goed op. Dat is niet altijd comfortabel’’, vertelt een medewerker van een elektronicazaak die anoniem wil blijven.

Een andere medewerker geeft aan zich soms niet veilig te voelen. ‘’Mensen zitten in het vliegtuig dicht op elkaar terwijl we weten dat er besmette mensen reizen. De corona vliegt ons letterlijk om de oren. De regering zegt met beperkte openingstijden drukte te willen vermijden. Wij zijn de kern van corona en wij moeten juist openblijven.’’

Nieuwe variant

De nieuwe coronavirusvariant Omikron zorgt tevens voor onrust. Vorige week zaten honderden passagiers uit Zuid-Afrika urenlang vast in twee KLM-vliegtuigen en op Schiphol, omdat zij getest moesten worden op de nieuwe variant. Achter de douane vreest men bovendien voor de mutatie. ‘’Het is een heel angstige situatie. Je kunt mij niet vertellen dat wij net zo veel risico lopen als medewerkers van een winkel in een normale winkelstraat’’, aldus de medewerker.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button