fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsOpmerkelijkPiloten en CrewVeiligheidVideoVliegtuigenVliegvelden

Learjet stort neer in woonwijk

Een Learjet 35A verongelukte maandagavond in San Diego (Californië). Alle inzittenden kwamen hierbij om het leven. Vooralsnog is onbekend hoeveel mensen zich aan boord bevonden.

Het toestel was onderweg van John Wayne Airport (Orange County) naar San Diego Gillespie Field Airport. Vlak voordat het de luchthaven naderde, maakte het een bocht om op te lijnen voor landingsbaan 27R. Vervolgens vroegen de piloten aan de luchtverkeersleiding de lichten van de baan te ontsteken. Het vliegtuig stevende af op de landingsbaan, maar op het laatste moment ging het door nog onduidelijke oorzaak mis. Op camerabeelden is eerst het geluid van de aankomende Learjet te horen, daarna is te zien dat de machine neerstort en explodeert. De crash vond circa 2,6 kilometer voor het vliegveld plaats.

Camera beelden leggen de crash vast.

Learjet komt terecht in woonwijk

De Learjet kwam terecht in de buurt van Pepper Drive en Somerlane Street. Het toestel beschadigde een huis en trok diverse stroomkabels kapot. Brandende onderdelen lagen overal verspreid door de straat. In totaal zaten 2.580 inwoners zonder stroom. Tegen 23:45 uur lokale tijd, bijna vijf uur na de crash, beschikte het merendeel weer over elektriciteit.

Het incident deed zich voor rond de klok van 19:15 uur. Suzie Mercadante, een inwoonster van Lakeside, liet op dat moment haar honden uit en zag de crash live gebeuren. Ze laat aan The San Diego Union-Tribune weten dat ze een blauwe streep zag en daarna een grote oranje bal gevolgd door zwarte rook. Thomas O’Brien zat op de bank toen hij een enorme knal hoorde. “Het was tien keer luider dan normaal. Mijn muren begonnen te trillen, alsof er een aardbeving was. Ik verstijfde. Eerlijk gezegd, dacht ik dat wij geraakt zouden worden’’, zegt hij. Door zijn achterraam zag hij de explosie in de weerspiegeling van zijn zwembad. Kort daarna viel de stroom uit.  

FAA en NTSB doen onderzoek

De Federal Aviation Administration (FAA) en National Transportation Safety Board (NTSB) verrichten verder onderzoek. Tot woensdag was Pepper Drive afgesloten. Drie jaar geleden vond eveneens een dodelijke crash plaats in Californië. Een Cessna 414 stortte neer op een parkeerterrein van een winkelcentrum. Alle vijf inzittenden kwamen daarbij om het leven. Dit vliegtuig was evenals de Learjet 35A onderweg vanuit John Wayne Airport.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button