fbpx
AirbusAirlinesFoto-artikelIncidentenNieuwsOpmerkelijkPiloten en CrewRoutes en BestemmingenVeiligheidVliegtuigenVliegvelden

Cabine A350 gevuld met rook | Foto

Een Airbus A350 van Finnair keerde gisteren (woensdag, red.) kort na take-off terug naar Helsinki Airport wegens rookontwikkeling in de cabine, meldt AV Herald.

Het vliegtuig, met registratie OH-LWH, vertrok die dag om 17:30 uur lokale tijd vanuit de Finse hoofdstad op weg naar Bangkok. Kort nadat het toestel opgestegen was, vloog het een rondje ten oosten van Helsinki om vervolgens een kwartier later te landen op de luchthaven van vertrek. De A350 vloog niet hoger dan 4.000 voet (omgerekend circa 1,2 kilometer).

A350 keert vlak na take-off terug naar Helsinki door rookontwikkeling © Flightradar24.com

Rookdetectors gingen massaal af

Vlak na take-off ontwikkelde zich rook in de cabine. Passagiers laten aan AV Herald weten dat het cabinepersoneel aangaf dat er mogelijk stoom uit het airconditioningsysteem kwam. Echter, gelijk toen de machine opsteeg ontstond er al rook in de cabine. Reizigers meldden dat het steeds meer werd. De rookdetectors gingen massaal af.

Op Twitter plaatste een zich aan boord bevindende reiziger een foto van de rookontwikkeling. Op de afbeelding vaagt de voorkant van de cabine al een beetje weg. ‘’Noodsituatie kort na opstijgen. Cabine en cockpit vulden zich supersnel met rook. Veilig omgekeerd en geland in Helsinki. F*ck, dat was eng’’, schrijft Adrien Geneste. De passagiers werden na aankomst naar hotels gebracht. Wanneer zij hun reis naar Bangkok kunnen voortzetten weten zij nog niet.

Oorzaak nog onbekend

Wat de oorzaak van het incident met de A350 is, wordt volgens Finnair onderzocht. Tot nu toe kon de maatschappij alleen melden dat de terugkeer een gevolg van rookdetector-indicatoren was. Eerder deze week moest een Boeing 737 van Ryanair onderweg vanuit Manchester naar Faro (Portugal) uitwijken naar Brest, omdat rook aan boord geroken was. De Ierse prijsvechter liet weten dat de rookgeur te maken had met een technisch probleem.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button