fbpx
DefensieMilitairNieuwsNL NieuwsVliegtuigen

Luchtmacht ontvangt volgende maand MQ-9 Reaper

In februari neemt de Koninklijke Luchtmacht vier MQ-9 Reapers in ontvangst. De onbemande verkenningsvliegtuigen kunnen vanuit de lucht data en informatie verzamelen.

Komende maand begint de luchtmacht in het Caribisch gebied met de opbouw van het systeem, bestaande uit vier toestellen en vier grondstations. Vanwege de gunstige weersomstandigheden en de beschikbaarheid van het luchtruim zal daar eerst enige tijd getest worden met het systeem. Ook kan de Reaper in dat gebied al voor Defensietaken worden ingezet, zoals de ondersteuning van civiele autoriteiten of voor opsporing en toezicht. Daarbij zal de luchtmacht deels samenwerken met de Verenigde Staten.

De vier Reapers worden gestationeerd op vliegveld Hato op Curaçao. Daar komen ook twee grondstations te staan. De andere twee grondstations staan op vliegbasis Leeuwarden, van waaruit ook de beelden uit het Caribisch gebied worden geanalyseerd. De MQ-9 krijgt Leeuwarden na de testfase ook als thuisbasis.

MQ-9 Reaper

De Reaper bevat sensoren die zowel op land als boven zee langdurig kunnen observeren en informatie verzamelen, zonder dat er een piloot aan boord zit. Doordat de besturing per satelliet gebeurt kan het toestel wereldwijd worden bediend. Dit wordt gedaan door een vlieger en een sensoroperator van de luchtmacht.

Het eerste Nederlandse exemplaar rolde in juli vorig jaar van de band. De Nederlandse Reapers zijn niet bewapend. Volgens Defensie is die bewapening wel eenvoudig te realiseren, mocht de regering dat willen.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button