fbpx
AirlinesBoeingIncidentenNieuwsOpmerkelijkPiloten en CrewRoutes en BestemmingenVeiligheidVliegtuigenVliegvelden

Jachtvliegtuigen volgen Ryanair-toestel

Twee jachtvliegtuigen kwamen in actie nadat een Boeing 737-800 van Ryanair het contact met de luchtverkeersleiders verloren was, meldt Aerotime.aero.

De EI-HAW was onderweg vanuit Londen Stansted Airport naar Las Palmas de Gran Canaria (Canarische eilanden). Boven de Atlantische Oceaan (in de buurt van Lissabon) was er geen radiocontact meer tussen de piloten en de luchtverkeersleiding. Op dat moment vloog de Boeing 737 in het Portugese luchtruim.

Ryanair-vliegtuig wordt gevolgd

Er werd besloten twee F-16’s op het vliegtuig af te sturen. Deze staan gestationeerd op de luchtmachtbasis van Monte Real (westen van Portugal). De toestellen stegen op en naderden de 737. Ze onderschepten de machine van de Ierse prijsvechter om te constateren wat er aan de hand was.

Ter illustratie: F16 Squadron © Leonard van den Broek

Na een visuele inspectie bleek dat de piloten geen contact konden leggen met de luchtverkeersleiding. Zij gaven daarop een nieuwe frequentie aan de Ryanair-vliegers door, waarna het vliegtuig de route richting het Canarische eiland feilloos kon voortzetten.

Eerdere onderschepping

Het is niet de eerste keer dat een Ryanair-toestel onderschept wordt door een gevechtsvliegtuig. Het vliegtuig was vorig jaar mei op weg van Athene naar Vilnius, maar de luchtmacht van Belarus dwong de machine tot een voorzorgslanding op de luchthaven van de hoofdstad Minsk. Na aankomst aldaar bleek het niet om een bommelding te gaan, zoals was was aangegeven, maar werd journalist Roman Protasevitsj gearresteerd. Hij uitte kritiek op het regime van Aleksandr Lukashenko. Na de gedwongen landing zette de machine de route richting Litouwen voort.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button