fbpx
AchtergrondAir France-KLMAirlinesEditors choiceKLMNieuwsNL NieuwsPiloten en Crew

Vertrek Elbers ‘ingeslagen als een bom’ binnen KLM

Gisteren kondigde de Raad van Commissarissen van KLM het vertrek van CEO Pieter Elbers aan. Elbers, die sinds 2014 president-directeur van de maatschappij was, zal zijn termijn afmaken. Die loopt tot 1 mei 2023.

Het aangekondigde vertrek van Pieter Elbers komt hard aan bij de ondernemingsraad van KLM, zegt voorzitter Dario Fucci. “De CEO die ons bedrijf door de zwaarste storm in ons bestaan heeft geloodst, gaat ons verlaten. Dit zal voor veel collega’s een zware boodschap zijn en men heeft echt wel tijd nodig om dit te verwerken.”

Elbers lichtte de medewerkers van KLM in met een persoonlijke e-mail. In een persbericht gaf hij vervolgens aan na ruim acht jaar het stokje vol vertrouwen over te dragen. “Ik ben bijzonder trots op dit bedrijf en zijn geweldige medewerkers. Zeker in deze hectische en moeilijke tijden blijven zij de kracht van KLM. Mijn dertigjarige carrière bij de blauwe KLM-familie is een onvoorstelbaar mooie reis die ik altijd zal koesteren.”

Petitie

Volgens Fucci is Elbers “zeer gewaardeerd en zeer geliefd”. “Dit is echt ingeslagen als een bom”, vertelt Fucci, die op het moment van de bekendmaking als gezagvoerder vanuit Istanbul naar Schiphol vloog. “Ik had twee stewardessen aan boord die toen ze het nieuws net hoorden met tranen in hun ogen stonden”, aldus de OR-voorzitter. “Mijn telefoon is ook ontploft.” Het duurde dan ook niet lang voordat een petitie werd opgezet voor het aanblijven van Elbers als topman van KLM. Inmiddels is de petitie al enkele honderden keren ondertekend. In 2019 werd ook al eens een petitie opgezet ter ondersteuning van de president-directeur. Die werd toen door tienduizenden medewerkers ondertekend.

Opvolger

De timing van de aankondiging is wellicht wat ongelukkig omdat KLM nog altijd in een moeilijke fase zit, meent Fucci. “De moraal van de medewerkers krijgt wel een tik. We werken op dit moment heel hard met heel weinig mensen en zijn al twee jaar aan het vechten voor ons bestaan”, legt de OR-voorman uit. “Als dan de voorman die zeer geliefd is en alles bij elkaar houdt vertrekt, dan maakt dat wel indruk.”

Fucci verwacht niet dat Elbers door de vroege aankondiging van zijn vertrek minder goed in staat is de belangen van KLM te verdedigen: “De manier waarop Pieter zijn rol als topman heeft opgepakt was natuurlijk fantastisch, maar de insteek verandert niet met een nieuwe president-directeur.” Ook Elbers zelf is niet minder gemotiveerd: “Ik geniet van de samenwerking met mijn collega’s en zie daar ook voor de komende periode nog naar uit.”

Wat Fucci betreft is het logisch dat de opvolger van Elbers van binnen KLM komt. “Iemand van buitenaf werkt niet bij de complexiteit en de unieke structuur van KLM. Voor Pieter zat er een buitenstaander”, verwijst Fucci naar oud-minister Camiel Eurlings. “En we weten hoe dat is afgelopen.”

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button