Beveiligingsbedrijven op Schiphol kunnen een boete krijgen als de werkomstandigheden voor beveiligers niet verbeteren.
December vorig jaar kwam Inspectie SZW onaangekondigd op bezoek op Schiphol. De arbeidsinspectie onderzocht in hoeverre luchthavenbeveiligers tijdens de coronacrisis veilig kunnen werken. Aanleiding is dat beveiligers meerdere keren de noodklok luidden omdat de beveiligingsbedrijven te weinig doen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Met de dominante omikronvariant nemen die zorgen verder toe. Deze variant verspreidt zich nog sneller dan de deltavariant. “De drukte op de luchthaven vraagt om goede voorzieningen en strakke naleving. Maar daar schort het behoorlijk aan”, zegt Erik Maas, onderhandelaar van CNV Vakmensen, in een verklaring. “Mensen staan te dicht op elkaar en lang niet iedereen draagt een mondkapje – en zeker niet op de juiste manier.”
Resultaten van onderzoek
De arbeidsinspectie kwam vandaag (donderdag, red.) met de resultaten van het bezoek aan Schiphol. Het onderzoek, dat aangevraagd werd door CNV Vakmensen, concludeert dat beveiligingsbedrijven meer moeten doen om de veiligheid van werknemers te waarborgen. Er zijn ‘onvoldoende voorzieningen getroffen’ en er ‘ontbreekt adequaat toezicht op de naleving van de coronamaatregelen’. “We gaan de werkgevers hierop wijzen en aan houden. We willen graag dat iedereen op een veilige manier op Schiphol kan werken. Ook reizigers moeten erop kunnen rekenen dat er alles aan wordt gedaan om de risico’s van coronaverspreiding zo veel mogelijk te beperken”, vervolgt Maas.
Boete beveiligingsbedrijven Schiphol
Beveiligers kwamen eveneens met suggesties om de werkomstandigheden op Schiphol te verbeteren. Zij gaven onder meer aan dat er meer afstand tussen reizigers gecreëerd moet worden door bij de securitycheck stippen op de grond te plaatsen, twee opzetposities te hanteren (dat zijn er nu drie), de bakken waar reizigers hun spullen in leggen vaker schoon te maken en er meer te handhaven op de anderhalve meter afstand en de mondneuskapjesplicht. Wanneer tijdens een herinspectie blijkt dat de werkgevers onvoldoende gedaan hebben om de omstandigheden te verbeteren, hangt hen mogelijk een boete boven het hoofd.