Vier taxichauffeurs kregen deze week te horen welke straf zij kunnen krijgen voor het ronselen op Schiphol.
Het Openbaar Ministerie Noord-Holland kondigde aan dat de vier een gevangenisstraf tot twee jaar te wachten staat. Het zou gaan om vier mannen van 27, 34, 36 en 38 jaar. “Verdachten zijn op een doortrapte manier te werk gegaan door zich voor te doen als een betrouwbare taxivervoerder, maar in werkelijkheid kwamen zij de gemaakte afspraken niet na en lieten zij hun slachtoffers onder valse voorwendselen forse bedragen betalen”, aldus de officier van justitie, geciteerd door AT5. 21 april horen de taxichauffeurs definitief welke straf zij opgelegd krijgen.
Georganiseerd samenwerkingsverband
Op Schiphol hebben taxichauffeurs een vergunning nodig om mensen op te halen en weg te brengen. Zij moeten hiervoor hoge bedragen betalen aan SchipholTaxi, BIOS Groep of Schiphol Service, de drie taxibedrijven met een vergunning op Schiphol. Deze bedragen liepen volgens Trouw in 2019 op tot 15.000 euro. Een deel daarvan moest toentertijd contant afgerekend worden.
Echter, over deze vergunningen beschikten de taxironselaars op Schiphol niet. Het OM zegt dat het ging om een ‘georganiseerd samenwerkingsverband dat zich bezighield met strafbare feiten’. De vier werkten als volgt. Ze splitsten zich op in duo’s. Een van de twee sprak een toerist aan en nam deze mee naar de taxi, die niet op de officiële taxistandplaats stond. Eenmaal aangekomen bij de auto zat de ander al achter het stuur. Nadat de taxi arriveerde op de bestemming werden naar verluidt ‘vele honderden euro’s’ gevraagd.
Sommige klanten weigeren
Sommige klanten weigerden de bedragen te betalen. Als reden voor de hoge ritprijs noemden de ronselaars dat dit te maken had met luchthavenbelasting. De chauffeurs zetten de toeristen onder druk om het torenhoge bedrag alsnog te betalen. Daarnaast kwam het voor dat de ronselaars de deuren op slot deden of naar een andere plek reden.