Daryl Tavernor, een gehandicapte man met spinale musculaire atrofie, zat lange tijd vast in een Ryanair-vliegtuig op Manchester Airport.
Het toestel landde om 2:30 uur vanuit Rome. Twee uur na aankomst zat Tavernor nog steeds in de machine zonder dat hij geholpen werd om eruit te komen. De gezagvoerder zat op dat moment eveneens nog aan boord en ging ‘uit frustratie’ zelf op zoek naar assistentie. “Meestal duurt het maar zo’n 10 tot 15 minuten voor speciale assistentie me uit het vliegtuig heeft gehaald”, aldus de gehandicapte man tegen Manchester Evening News.
Meerdere problemen
Rond 4:30 uur was een medewerker van ABM (assistentie) onderweg om Tavernor te helpen. Dat midden in de nacht bijna geen vliegtuigen landen, werd als reden opgegeven voor het lange uitblijven van hulp. Maar toen de gehandicapte man het Ryanair-vliegtuig eindelijk kon verlaten, leverde dat opnieuw problemen op. Tavernor noemt zichzelf ‘geen zware jongen’ maar desondanks had de persoon die hem hielp ‘er echt moeite mee’.
Vervolgens werd de onfortuinlijke reiziger begeleid naar de grenscontrole. Daar was helemaal geen personeel meer aanwezig. Van allerlei mensen werden gebeld “maar ze konden niemand te pakken krijgen. Niemand leek de grenswacht te kunnen bellen. Dit ging een dik uur zo door. Ik voelde me alsof ik gegijzeld werd, dus ik had geen andere optie dan de politie te bellen”, zegt hij. Binnen tien minuten was de politie op de luchthaven. Daarna kon Tavernor na zessen het vliegveld eindelijk verlaten.
Niet de eerste keer
Het is niet eerste keer dat Tavernor iets dergelijks meemaakte. Luchthavens moeten het beleid omtrent gehandicapte mensen volgens hem herzien. “De manier waarop ze gehandicapten behandelen is verschrikkelijk. Het moet veranderen. Ik reis veel voor mijn werk en dit is de tweede keer in een jaar dat ik zo’n groot probleem heb”, aldus de man.
Eind vorig jaar werd een gehandicapte man uit een Ryanair-vliegtuig gehaald, omdat zijn rolstoel te zwaar was.