Naast Schiphol zijn er ook nog andere luchthavens waar het de laatste tijd niet helemaal gesmeerd loopt. In Duitsland zijn er eveneens luchthavens die te kampen hebben met vertragingen en annuleringen. Nu blijkt volgens Volker Wissing, minister van Transport, dat hieraan als gevolg van personeelsproblemen waarschijnlijk niet snel een einde komt.
Volgens de minister vormt Duitsland geen uitzondering. “De situatie binnen het Europese luchtverkeer is een enorme uitdaging voor iedereen”, aldus Wissing. Personeelstekorten na de coronapandemie zijn volgens experts de hoofdoorzaak van de vele vertragingen en annuleringen op Duitse luchthavens. Volgens vakbond Verdi treft het personeelstekort op gebieden als veiligheidscontrole, inchecken en bagageafhandeling grote luchthavens als Frankfurt, Hamburg, Berlijn en Düsseldorf het hardst. Hiermee is de problematiek daar goed vergelijkbaar met die op Schiphol.
De Duitse nationale luchtvaartmaatschappij Lufthansa zegt alleen al in juli zo’n 900 vluchten in München en Frankfurt te willen annuleren. Christine Behle, plaatsvervangend voorzitter van de Raad van T,oezicht bij Lufthansa verwacht dat de situatie alleen maar erger zal worden. “De zomer zal chaotisch zijn”, aldus Behle. Tegenover de Augsburger Allgemeine zegt ze dat nieuwe medewerkers hard nodig zijn nu het aantal boekingen weer flink stijgt. Veel voormalige medewerkers zijn echter vertrokken naar banen die beter betalen. “Het wordt dramatisch.”
Ook Nederlandse reizigers ervaren, naast de problematiek op Schiphol, hinder van de situatie in Duitsland. Veel Nederlanders, niet alleen zij in het oosten van het land, maken gebruik van de Duitse vliegvelden als Düsseldorf, ook voor intercontinentale vluchten. De Nederlandse reizigers gebruiken vooral de luchthavens van Keulen en Düsseldorf regelmatig.