De Russische luchtmacht is bezig gevechtsvliegtuigen en helikopters van de Krim naar het Russische vasteland te verplaatsen, zo meldt de Oekraïense inlichtingendienst GUR. Er zouden zeker 24 vliegtuigen en veertien helikopters zijn verplaatst.
Na incidenten waaronder het ontploffen van een Russisch munitiedepot, die worden gezien als het werk van Oekraïense troepen en/of hun sympathisanten, lijkt de Krim niet langer honderd procent veilig voor Russische operaties. Vorige week werd bijvoorbeeld een luchtmachtbasis getroffen door explosies, waarbij een aantal gevechtsvliegtuigen werd vernietigd. Oekraïne heeft de aanvallen tot op heden niet opgeëist, maar CNN meldt dat het land achter de explosies zit. In een intern overheidsdocument zou staan dat de aanvallen een zware klap hebben toegebracht aan de Russische militaire infrastructuur. Het zou betekenen dat Oekraïne dieper in vijandelijk gebied aanvallen kan uitoefenen dan eerder werd aangenomen. Rusland heeft de explosies op de vliegbasis afgedaan als een ongeluk. De ontploffing van het munitiedepot wordt wel toegeschreven aan “saboteurs”.
Russische tegenslagen
Bij de vermeende Oekraïense aanval op de Russische luchtmachtbasis vorige week werden acht Su-24- en Su30-gevechtsvliegtuigen vernietigd. Vandaag werd de commandant van de Zwarte Zeevloot, die gelegerd is op de Krim, vervangen, meldt het Russische staatspersbureau Ria Novosti. Een verklaring werd niet gegeven maar mogelijk is dit, net als de vermeende verplaatsing van vliegende eenheden, een reactie op een aantal tegenslagen van de Russische strijdkrachten rond de Krim waaronder ook het zinken van het vlaggenschip de Moskva.
Turkije
De Turkse president Erdogan brengt vandaag voor het eerst sinds het begin van de Russische invasie een bezoek aan het door oorlog geteisterde Oekraïne. Hij zal in Lviv spreken met de Oekraïense president Zelensky en secretaris-generaal Guterres van de Verenigde Naties. Op de gespreksagenda staan onder meer de graandeal en de gevechtshandelingen rond de kerncentrale van Zaporizja. Hoewel Turkije niet even duidelijk als andere NAVO-lidstaten de kant van Oekraïne in het conflict heeft gekozen, speelt het een belangrijke rol in het conflict. Naast dat het land graag als bemiddelaar optreedt heeft het drones geleverd aan Oekraïne. Sinds vroeg in de oorlog circuleren op internet videobeelden waarop te zien is hoe de Turkse gevechtsdrones van het type Bayraktar TB2 met succes het Russische leger bestoken.
SimFlying gaat crowdfunden! Doe je mee?
Investeer in de nieuwe B737NG-simulator van SimFlying!
Je kan SimFlying helpen door mee te investeren via de gelanceerde crowdfundingcampagne. Leen geld en ontvang het binnen 5 jaar terug met mooie kortingen, of koop alvast een tegoedbon voor de nieuwe simulator.