Het cabinepersoneel van KLM Cityhopper geeft tegenover De Telegraaf aan grote problemen te hebben met de werkdruk bij de KLM-dochter.
Om en nabij de 85 procent van het cabinepersoneel werkt in deeltijd en de gemiddelde leeftijd ligt op 28 jaar. Niet gek, want velen houden het na een paar jaar voor gezien omdat het te zwaar is. De kritiek richt zich ook op de verhouding tussen de werklast en de beloning: KLM Cityhopper (KLC) kent een andere cao dan de moedermaatschappij en daarmee een minder gunstige beloning. En dat terwijl een werkdag zeker pittig te noemen is: er worden doorgaans vier vluchten uitgevoerd. Na deze vier wordt twaalf uur rust gehouden in een hotel op een Europese bestemming. De volgende dag gaat het op dezelfde manier verder.
Personeelstekort
Cityhopper kent een personeelstekort. Een van de redenen hiervoor is de terugkeer van medewerkers naar KLM die tijdens de coronapandemie bij Cityhopper te werk werden gesteld om ontslagen te voorkomen na het wegvallen van veel intercontinentale vluchten. Nu veroorzaakt deze verschuiving, in combinatie met de toch al lastige arbeidsmarkt, een probleem in de bezetting. Ziekteverzuim wordt zo al snel een probleem. Betrokkenen geven aan dat hieromheen een angstcultuur hangt omdat afmelden geen optie lijkt.
Gesprekken
Chris van Elswijk van de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel meldt in gesprek te zijn met KLC over de werkdruk en arbeidsvoorwaarden. Volgens betrokkenen geeft KLM weinig ruimte in gesprekken. Dit zou weleens acties kunnen betekenen zoals die bij andere maatschappijen gevoerd zijn de laatste tijd. Eerdere voorstellen vanuit Cityhopper kunnen namelijk op weinig waardering rekenen vanuit het personeel: “De aanpassingen of verbeteringen waar KLC mee komt tijdens cao-overleg zijn zo ontzettend mager of het zijn ’roosterregels’ waar je precies niks aan hebt”, zegt een stewardess tegenover De Telegraaf.