De Franse vliegtuigbouwer Dassault is al jaren de enige fabrikant ter wereld die nog driemotorige vliegtuigen bouwt. Waarom doet Dassault dit nog als enige?
Driemotorig
In 1964 wijzigde de Federal Aviation Administration een belangrijke regel: de 60-minutenregel. Tot dat jaar mochten uitsluitend viermotorige vliegtuigen meer dan een uur verwijderd te zijn van een uitwijkluchthaven. Na wijziging van deze regel was het ook voor driemotorige machines mogelijk de meest directe routes over de Atlantische Oceaan te volgen. Omdat die toestellen een stuk zuiniger waren dan de viermotorige werden die razend populair. De Douglas DC-10 en de Lockheed L-1011 TriStar kregen een groot deel van de markt in handen.
ETOPS
In 1976 begon Airbus met het uitvoeren van trans-Atlantische vluchten met een Airbus A300, de eerste widebody met twee motoren. De vluchten vonden plaats onder een soepelere 90-minutenregel. In 1985 gaf de FAA voor het eerst een 120-minuten-ETOPS af. Goedgekeurde vliegtuigen en maatschappijen konden hierdoor in aanmerking komen om tot twee uur bij een uitwijkluchthaven vandaan te vliegen. Met een Boeing 767-200 maakte TWA de eerste vlucht onder de nieuwe regel van Boston naar Parijs.
Verandering
De ETOPS-regel werd steeds verder uitgebreid waardoor er steeds minder vraag ontstond naar drie- of viermotorige vliegtuigen. Tweemotorige toestellen brachten minder onderhoud met zich mee en waren over het algemeen zuiniger, wat aantrekkelijk was voor maatschappijen. In 2000 rolde de laatste McDonnel Douglas MD-11 de fabriek uit. Tegenwoordig is Dassault de enige vliegtuigbouwer die nog wel driemotorige machines bouwt. De Falcon 7X, 8X en de 900LX zijn enkele van de laatste trijets die nog in productie zijn.
Bereik
Om de beperkingen voor tweemotorige vliegtuigen te omzeilen begon Dassault met de productie van de driemotorige jets. De vliegtuigbouwer bleef hiermee doorgaan omdat dit verschillende voordelen met zich meebrengt. Dankzij de extra motor kunnen de toestellen vanaf kortere banen opereren. Ook vormen hoger gelegen vliegvelden of hogere temperaturen een minder groot probleem. Wanneer een van de motoren niet operationeel is mag de trijet zonder passagiers naar een andere luchthaven vliegen voor onderhoud.
Zuiniger
De driemotorige zakenjets zijn bovendien, mits kundig geëxploiteerd, zuiniger dan hun tweemotorige concurrenten. Wanneer correct gebruik wordt gemaakt van de zuinigheidssystemen aan boord, kunnen de Franse jets zuiniger vliegen dan vergelijkbare tweemotorige vliegtuigtypes.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

