In het Carolinas Aviation Museum in Charlotte, North Carolina, begint op dinsdag 27 september tijdens een ceremonie een grote verbouwing . Bij de heropening draagt het museum een nieuwe naam daarmee captain Sully erend.
Het Carolinas Aviation Museum staat meerdere veranderingen te wachten. Eerder werd aangekondigd dat over een paar weken met de bouw zou worden gestart van een nieuwe faciliteit van $30 miljoen. Het nieuwe museum wordt een paradijs voor luchtvaartliefhebbers, zoveel is duidelijk, maar er zijn een paar dingen die het museum extra speciaal maken. De locatie is optimaal voor een luchtvaartmuseum, namelijk naast Charlotte Douglas International Airport. Daarbij beschikt het over een ruimte om de actieve start- en landingsbanen en taxibanen te bekijken. Historische vliegtuigen worden tentoongesteld op een buitenplein waarnaast drie gebouwen gebouwen zijn gepland die interactieve tentoonstellingen, vluchtsimulators en educatieprogramma’s bevatten.
Miracle on the Hudson
Het museum ondergaat dit jaar ook een naamsverandering; de nieuwe naam eert Chelsey “Sully” Sullenberger, die als gezagvoerder van US Airways-vlucht 1549 in 2009 verantwoordelijk was voor het “Miracle on the Hudson”. Het museum huisvest ook de Airbus A320 die landde in de Hudson zonder dat er ook maar één dodelijk slachtoffer viel. Clare Rizer, een woordvoerder van het museum, vertelde destijds bij The Charlotte Observer dat de volledige naam van het museum pas begin 2023 bekend zou worden gemaakt. Eerder zei Mark Oken, de bestuursvoorzitter van het museum, het volgende: “We zijn verheugd om Captain Sully en zijn heldhaftige bemanning te eren en de historische plaats van onze stad in de luchtvaartgeschiedenis te versterken. De nieuwe belangrijkste luchtvaartbestemming van het Zuiden.”
Levend laboratorium
De universiteit UNC Charlotte werkt samen met het museum in het Charlotte Aviation Innovation and Research Institute. De missie van het museum is meer te zijn dan gebouwen met luchtvaartexposities, maar om te worden gebruikt als een “levend laboratorium” voor zaken als onderzoek. Het moet dienen als een plek om studenten te inspireren om een loopbaan in de lucht- en ruimtevaart na te streven. De financiering van dit project was publiek-privaat. Tien miljoen dollar kwam van de staat, drie miljoen dollar van Mecklenburg County en een bijbehorende subsidie van vijf miljoen dollar van een fonds dat toebehoort aan de luchthaven en de stad Charlotte. Particuliere financiering is afkomstig van Honeywell en Red Ventures, wiens CEO Ric Elias op vlucht 1549 zat. “Ik ben kapitein Sully en de bemanning van US Airways-vlucht 1549 voor altijd dank verschuldigd voor mijn tweede kans op leven, en gedurende dertien jaar ben ik vastbesloten een manier te vinden om hen te eren. Dit museum zal dienen als een blijvend eerbetoon aan de voorbereiding, moed en toewijding van de kapitein en de hele bemanning”, sprak hij zich erover uit.
De verbouwing gebeurt in twee fasen. Naar verwachting opent het museum met de nieuwe naam de deuren eind 2023.