Volgens David Calhoun, topman van Boeing, kan een vrachtversie van de 787 een potentiële opvolger zijn van de 767F.
Hoewel de vliegtuigbouwer met de 777X een vervanger heeft voor de 777, is nog weinig bekend over de opvolger van de middelgrote widebody-categorie. De 787 zou een mogelijke kandidaat zijn, al houdt Calhoun zijn opties open. “We weten dat de 787 veel potentieel heeft. We gaan in ieder geval al onze ontwikkelingen op het gebied van vrachtvliegtuigen versnellen”, aldus de CEO in een interview met Freight Waves. Boeing moet hard aan het werk, want Airbus zag meerdere luchtvaartmaatschappijen bestellingen van de A350F doen.
Niet zonder slag of stoot
Om te kunnen voldoen aan de wereldwijde emissieregels zal Boeing achter de productie van de 767 en 777 naar verwachting in 2027 een punt zetten. Er is dus nog genoeg tijd om de 787-vrachtversie eventueel te ontwikkelen. Die tijd is nodig, want Boeing heeft nog een aantal punten waaraan gewerkt moet worden. De composiet romp kan bijvoorbeeld voor problemen zorgen, omdat het frame rond de deur beschadigd kan raken tijdens het laden van zware containers. Volgens deskundigen vereist dit speciale versterking ten opzichte van de traditionele aluminium constructies. Een punt van geheel andere orde is dat de 787 een stuk groter dan de 767 waardoor maatschappijen minder machines op het platform kwijt zouden kunnen.
Toename vracht
Tijdens de coronacrisis was cargo het enige dat gedurende alle inreisbeperkingen vervoerd kon worden. Vorig jaar noteerde Boeing recordorders voor de 737-800-conversies en de 767- en 777-vrachtvliegtuigen. “We blijven samenwerken met belanghebbenden om de beste uitkomst te bepalen”, zegt een woordvoerder namens de vliegtuigbouwer.
Calhoun verwacht dan ook dat de vraag naar luchtvracht zal aanhouden, ook na de coronacrisis, maar dan mogelijk op een ietwat lager pitje. “Ik denk niet dat de vraag naar vracht afneemt of verandert naar een andere vorm van vervoer. Het zal niet in hetzelfde tempo toenemen, maar mocht het wel terugkeren naar het niveau van toen, dan zal het een zeer gezonde en robuuste markt zijn”, aldus de Boeing-topman.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

