De internationale luchthaven van Kaapstad is getroffen door een rantsoenering van vliegtuigbrandstof. Naar verwachting gaat dit grote verstoringen bij luchtvaartmaatschappijen veroorzaken.
De Airlines Association of Southern Africa (AASA) heeft de regering opgeroepen actie te ondernemen. De AASA deelde zijn bezorgdheid over het opleggen van de rantsoenen op de luchthaven. In een verklaring legde de vereniging er de nadruk op hoe deze beperkingen een domino-effect hebben op de dienstregelingen van luchtvaartmaatschappijen, met vertragingen en geannuleerde vluchten tot gevolg. Oorzaak van het tekort is slecht weer op zee, waardoor de aanvoer van schepen met kerosine is vertraagd.
Een manier waarop luchtvaartmaatschappijen de rantsoenering kunnen vermijden is om voldoende brandstof te tanken zodat vliegtuigen niet alleen naar de luchthaven kunnen vliegen, maar ook weer terug naar de plaats van herkomst. De AASA merkte op dat sommige regionale maatschappijen deze strategie op dit moment al toepassen wat een aantal nadelenoplevert. Meer brandstof vervoeren betekent dat het gewicht van het vliegtuig toeneemt. Als gevolg daarvan verbrandt het vliegtuig meer brandstof dan normaal, wat zorgt voor hogere brandstofkosten en een hogere CO2-uitstoot.
Omdat het voor langeafstandsvluchten niet mogelijk is de strategie om de rantsoenering te ontlopen toe te passen, moeten maatschappijen zoals KLM die ‘long-haul’ vluchten naar Kaapstad uitvoeren, waarschijnlijk kiezen voor tankstops onderweg. De AASA heeft de Zuid-Afrikaanse regering gevraagd tijdelijk navigatie- en luchthavengelden voor korte vluchten op te schorten als vliegtuigen naar luchthavens in de buurt moeten vliegen om te tanken.
Johannesburg
Eerder dit jaar kampte OR Tambo International Airport bij Johannesburg ook al met een brandstoftekort. De oorzaak hiervan was het noodweer begin april in Kwazulu Natal, een provincie in het oosten van Zuid-Afrika. Een deel van de spoorweg waarlangs de luchthaven van Johannesburg met kerosine wordt bevoorraad, was weggevaagd door de uitzonderlijke weersomstandigheden.