Donderdag kondigde Schiphol aan dat het de komende maanden vasthoudt aan de beperking van het aantal reizigers dat dagelijks vanaf de luchthaven mag vertrekken. Vanuit de sector wordt met verbijstering op de aankondiging gereageerd.
In een verklaring liet Schiphol weten dat de capaciteitsbeperking, die voornamelijk wordt veroorzaakt door een personeelstekort bij de beveiligingsbedrijven, naar verwachting tot eind maart aanhoudt. Aan het einde van dit jaar wordt de situatie geëvalueerd en besloten of er mogelijk al per eind januari meer mogelijk is. COO Hanne Buis noemt het aanhouden van het maximum ‘noodzakelijk’ om de veiligheid van medewerkers en reizigers te waarborgen en een betrouwbaarder luchthavenproces te bieden. Dat de beslissing gevolgen heeft voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen, die niet te spreken zijn over de aanhoudende beperkingen, noemt de luchthaven ‘vervelend’. ‘Samen met de beveiligingsbedrijven en vakbonden werken we hard aan structurele verbeteringen. Dat is een grote opgave in een hele krappe arbeidsmarkt. Daar moeten we realistisch over zijn’, aldus Buis.
KLM, dat als grootste maatschappij op Schiphol het hardste wordt getroffen, uitte zich donderdag kort na de aankondiging al zeer verontwaardigd en liet weten dat ‘de maat hiermee vol is’. Bij monde van CEO Marjan Rintel: ‘De situatie op Schiphol vraagt al te lang, teveel van onze klanten en onze collega’s. KLM heeft eerder al gezegd dat het beperken van het aantal passagiers geen maatregel voor de lange termijn kan zijn, maar daar lijkt het nu wel op. Met de nieuwe beperkingen voor de winter biedt Schiphol ons geen enkel perspectief.’ Volgens de maatschappij staat de ondermaatse dienstverlening in schril contrast met de verhoging van de havengelden, en wordt met de aanhoudende problematiek een ‘zorgvuldig opgebouwde reputatie’ te grabbel gegooid.
Ook BARIN, de koepelorganisatie voor Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, zegt met ontsteltenis kennis te hebben genomen van de mededeling van Schiphol het aantal vertrekkende passagiers met 22 procent te verlagen. ‘Tevens ontbreekt het volledig aan een zogenaamde ‘stip op de horizon’, waarna de problemen moeten zijn opgelost. Wij dringen er opnieuw op aan om zo snel mogelijk tot een verbeterd arbeidsvoorwaardelijk pakket te komen om het probleem met de beveiliging een halt toe te roepen’, aldus voorzitter Marnix Fruitema. Ook roept de branchevereniging de overheid op om ‘eindelijk zijn verantwoordelijkheid te nemen’. ‘Het langs de lijn staan zonder enige bijdrage van Den Haag schaadt niet alleen de reputatie van Schiphol en haar klanten, maar ook die van Nederland en verlengt de onaanvaardbare situatie voor de passagier en luchtvaartmaatschappijen.’
Voor Transavia en TUI Nederland kwam het nieuws naar eigen zeggen als een verrassing. ‘Deze situatie duurt nu al veel te lang en dit heeft een grote impact op onze medewerkers en passagiers. De oplossing moet bij Schiphol liggen en wordt nu al maanden bij ons en de andere luchtvaartmaatschappijen neergelegd. Dat is onacceptabel’, zei een woordvoerder van de KLM-dochter tegenover NH Nieuws. TUI liet onlangs al weten een aantal vluchten van Schiphol naar Brussel te verplaatsen. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe beperkingen voor de airline zullen betekenen, maar het ligt in de lijn der verwachting dat er nog meer vluchten verplaatst zullen worden naar andere luchthavens in Nederland of daarbuiten.
Unieke kans: win een proefles elektrisch vliegen!
Kom op 5 april langs bij E-Flight Academy op Teuge Airport en maak kans op een proefles elektrisch vliegen.
