Meer dan de helft van de Nederlanders is bereid meer te betalen voor vliegen, als dat betekent dat de luchtvaartsector daarmee kan verduurzamen. Dat blijkt uit een consumentenonderzoek van YouGov dat in opdracht van easyJet is uitgevoerd.
In de enquête werd gepeild hoe Nederlanders denken over de verduurzaming van de luchtvaart. Uit het onderzoek blijkt dat 75 procent van de Nederlanders graag wil vliegen zonder uitstoot en dat 63 procent, bijna twee derde, bereid is daar ook meer voor te betalen. Tegelijkertijd schiet de branche zelf nog te kort: bijna driekwart van de ondervraagden is van mening dat luchtvaartmaatschappijen sneller stappen moeten zetten bij de ontwikkeling van uitstootvrije vliegtuigen. Gelet op de onzekerheid in de sector, de problemen op en kosten van luchthavens en de verhoging van de vliegtaks is er ook een rol voor de overheid weggelegd. Zo geeft ruim de helft van de respondenten aan dat de regering momenteel niet genoeg doet voor de verduurzaming van de luchtvaart.
Tegelijkertijd lijkt het concept van vliegschaamte minder vaak voor te komen dan soms gedacht. Zo geeft meer dan de helft van de gepeilde consumenten aan niet minder te zijn gaan vliegen als gevolg van zorgen over klimaatverandering en bovendien geen schuldgevoel te ervaren als ze in het vliegtuig stappen. De Nederlandse klant lijkt de verantwoordelijkheid voor de verduurzaming van de luchtvaart dan ook voornamelijk bij de sector zelf te leggen. Daarbij zouden drie initiatieven effectief kunnen zijn: het gebruik van duurzame luchtvaartbrandstof (SAF), de ontwikkeling van uitstootvrije vliegtuigen en de optimalisatie van het internationale luchtruim zodat airlines kortere routes kunnen vliegen.
EasyJet
Opdrachtgever van het onderzoek, easyJet, zegt zelf fors in te zetten op deze drie punten. Afgelopen week presenteerde de maatschappij de routekaart die haar in de aanloop naar 2050 tot een netto-uitstoot van nul moet brengen. Het bedrijf werkt bovendien al langere tijd samen met verschillende partners uit de branche zoals Airbus, Rolls-Royce en GKN Aerospace, aan de ontwikkeling van waterstofvliegtuigen. Op de korte termijn spelen de toepassing van duurzamere brandstoffen en een herinrichting van het Europese luchtruim een belangrijke rol. ‘Maar ook deze ambitieuze plannen moeten kunnen rekenen op ondersteuning van de overheid’, zegt William Vet van easyJet Nederland. ‘Daarom roept easyJet de Nederlandse overheid op om een actieve rol te nemen in luchtvaartverduurzaming en de inkomsten van belastingen zoals de vliegbelasting in te zetten voor verdere verduurzaming van de sector.’ Verder zouden er wat easyJet betreft financiële prikkels moeten komen voor de ontwikkeling van CO2-vrije technologie, zoals vliegen op waterstof, en zou er spoedig een gemeenschappelijk Europees luchtruim moeten komen.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

