Voor de kust van Florida hebben duikers een groot wrakstuk van de spaceshuttle Challenger gevonden. Het toestel explodeerde in 1986 kort na de lancering.
De vondst werd al in maart gedaan tijdens het filmen voor een History-documentaire over de Bermudadriehoek. De duikers waren eigenlijk op zoek naar een verdwenen vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog, maar toen ze de kenmerkende spaceshuttle-tegeltjes zagen schakelden ze NASA in. De ruimtevaartorganisatie bevestigde dat het inderdaad om een stuk van Challenger gaat. Met negen vierkante meter is het het grootste teruggevonden stuk sinds 1996, en mogelijk wordt er onder het zand nog meer aangetroffen. Op 22 november wordt de documentaire over de vondst uitgezonden op het Amerikaanse History Channel. NASA zal nog laten weten of het gevonden stuk wordt geborgen.
Challenger, waarover zo’n twee jaar geleden nog een docu-serie van Netflix verscheen, moest een van de meest inspirerende ruimtemissies ooit worden. Niet langer zou de ruimte iets mysterieus zijn, waar enkel een select groepje astronauten kon komen: deze spaceshuttle-missie was het verhaal van de gewone mens die de aarde van bovenaf kon bekijken. Voor het eerst zou een ‘gewone Amerikaan’ meegaan. Dat werd lerares Christa McAullife.
Zoals velen bekend mocht de vlucht echter niet lang duren en eindigde de missie in een ramp. 58 seconden na de lancering werd vlak boven de boostermotoren een pluim zichtbaar, zoals te zien is op de foto hieronder. Zonder dat iemand het doorhad, was er een steeds groter wordend heet gaslek ontstaan. Op een hoogte van ruim 48.000 voet (15 kilometer) en slechts 1 minuut en 13 seconden nadat Challenger was opgestegen, explodeerde de spaceshuttle. ‘Uh-oh’, was de laatste transmissie die van piloot Michael J. Smith werd vastgelegd, enkele tienden van een seconden voor de explosie. Toen werd het stil.
Lees ook: Portret van een ramp | Challenger: The Final Flight – Up in the Sky
Amsterdammers: leer vliegen op Teuge!
Vanaf de A10 Zuid is het maar een dik uur rijden naar de zes (!) vliegscholen op vliegveld Teuge. Voor een enkele les is dat te veel. Maar als je bijvoorbeeld met twee personen twee lesvluchten van drie kwartier boekt, of twee lessen op één dag doet, loont het wél de moeite. En er zitten nog andere voordelen aan… Meer weten? Stuur een mail naar [email protected]. Doen!