KLM hoeft geen aanspraak meer te maken op garantstellingen vanuit de overheid als het geld wil lenen. Dat betekent dat het staatssteunpakket binnenkort eindelijk van tafel kan. Een ‘gezonde ontwikkeling’, volgens minister van Financiën Sigrid Kaag.
KLM maakte vrijdag haar jaarcijfers van 2022 bekend. Het bedrijf boekte honderden miljoenen euro’s winst en komt daarmee in de buurt van het resultaat over pre-coronajaar 2019. Ook op het concernniveau van Air France-KLM zien de resultaten er goed uit: 700 miljoen winst, 26,4 miljard omzet en zelfs een omzetrecord in het laatste kwartaal. De sterke resultaten zorgen ervoor dat KLM, dat afgelopen jaar al de resterende leningen uit het staatssteunpakket afloste, leningen weer op eigen kracht kan dragen en geen overheidsgaranties meer nodig heeft.
Daarmee kan de maatschappij het staatssteunakkoord, waarin verschillende eisen op het gebied van duurzaamheid en de leefomgeving waren opgenomen, binnenkort eindelijk gedag zeggen. ‘In de loop van het tweede kwartaal van dit jaar verwachten we de door de Nederlandse staat gegarandeerde leningen te beëindigen en te vervangen door een kredietfaciliteit met onze relatiebanken’, zegt KLM-CFO Erik Swelheim. ‘Wel maakt KLM nog gebruik van uitstel van loonbelasting voor 1,4 miljard euro.’
Minister van Financiën Sigrid Kaag noemt het tegenover het ANP een ‘mooi moment’ dat KLM ‘weer op eigen benen kan staan’. Het betekent echter wel dat het kabinet de extra invloed op de onderneming, die het verkreeg als gevolg van het staatssteunpakket, verliest. Een staatsagent, wiens rol overigens stevig werd bekritiseerd, hield toezicht op de naleving van de eisen die aan KLM waren gesteld. Diens positie zal nu komen te vervallen. Kaag vreest echter niet dat de staat zijn invloed nu volledig verliest. ‘We hebben nog steeds aandelen’, aldus de minister. Die invloed is desalniettemin fors afgenomen vanwege de marginalisering van het Nederlandse aandelenbelang in het bedrijf.
Lees ook: ‘Staatsagenten en de KLM | Benno Baksteen’ – Up in the Sky