Verschillende Nederlandse en buitenlandse luchtvaartmaatschappijen willen krimp op Schiphol voorkomen en spannen daarom een kortgeding aan tegen de Nederlandse overheid.
KLM, Transavia, easyJet, Corendon, Delta en TUI vinden het plan van de overheid onacceptabel en onterecht en stappen samen naar de rechter. KLM vindt het een gemiste kans dat het kabinet zomaar beperkingen oplegt zonder dat er naar alternatieve oplossingen is gekeken, terwijl ‘Luchtvaartmaatschappijen miljardeninvesteringen doen om duurzaamheidsdoelstellingen op de korte en lange termijn te halen, dit zijn zowel hun eigen ambities als de doelen van overheden’, aldus KLM in een statement.
Verder noemt de Nederlandse maatschappij de beslissing ‘onnodig en schadelijk’ en is het ‘in strijd is met nationale, Europese en internationale regelgeving’. Naast de eerder genoemde airlines sluiten ook verschillende brancheverenigingen zich aan bij het initiatief van KLM omdat ‘de capaciteitsreductie op Schiphol grote gevolgen heeft voor de interne luchtvaartmarkt van de Europese Unie’. Luchtvaartvereniging IATA spant in samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen ook een kortgeding aan tegen de Nederlandse overheid.
Marjan Rintel, KLM-CEO, zegt dat KLM zoveel mogelijk doet om te verduurzamen. De maatschappij investeert bijvoorbeeld miljarden in vlootvernieuwing en het gebruik van Sustainable Aviation Fuel (SAF). Rintel voelt zich gedwongen om de stap naar de rechter te zetten omdat KLM bij overheid geen gehoor vindt.