Luchtvaartmaatschappijen wereldwijd richten een taskforce op om contrails aan te pakken, de wolkenstrepen die vliegtuigen achterlaten. Het initiatief wordt geleid door de International Air Transport Association (IATA), vertegenwoordiger van ongeveer 300 grote luchtvaartmaatschappijen.
Contrails, bestaande uit bevroren ijskristallen, stoten geen CO2 uit maar kunnen straling vasthouden en naar de aarde terugkaatsen, wat een opwarmingseffect veroorzaakt. De taskforce probeert de omstandigheden die contrails bevorderen te voorspellen en maatregelen te nemen om de vorming ervan te minimaliseren.
Ondanks deze inspanningen beweren sommige onderzoekers en milieuorganisaties dat luchtvaartmaatschappijen niet genoeg doen om dit probleem aan te pakken. Volgens onderzoek kan niet-CO2-uitstoot zelfs schadelijker zijn dan CO2-uitstoot. Enkele organisaties, zoals SATAVIA en Estuaire, bieden digitale modellen aan om gebieden te identificeren waar zich waarschijnlijk contrails zullen vormen en stellen alternatieve routes voor. SATAVIA stelt zelfs dat de negatieve impact van de luchtvaart op het milieu goedkoper in te perken is door contrails aan te pakken dan bijvoorbeeld te investeren in Sustainable Aviation Fuels (SAF).
‘(Tot) 10% van alle vluchten draagt bij aan 80% van de opwarmingseffecten’, zegt Roger Teoh, een onderzoeker aan het Imperial College London. Hij voegt daaraan toe dat ‘de jaarlijkse opwarmingseffecten van contrails twee keer zo groot kunnen zijn dan de cumulatieve effecten van CO2.’
Tot op heden hebben slechts enkele luchtvaartmaatschappijen aangekondigd te investeren in het voorkomen van contrails. Een reden hiervoor is dat alternatieve routes die vochtige lucht vermijden, leiden tot een hoger brandstofverbruik en dus tot meer CO2-uitstoot.
Nieuwe regels van de Europese Unie, die in 2025 van kracht worden, dwingen luchtvaartmaatschappijen hun niet-CO2-uitstoot bij te houden en te rapporteren, wat nog meer druk legt op de sector om een evenwicht te vinden tussen het verminderen van contrails en het minimaliseren van de CO2-uitstoot.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

