Close Menu
  • Home
  • Recent
  • NL Nieuws
  • Achtergrond
  • Editors’ Choice
  • Rubrieken
    • Analyse
    • Boeken
    • Column
    • Foto-artikel
    • Historische Luchtvaart
    • Interview
    • Longread
    • Militair
    • Opinie
    • Podcast
    • Travel
  • Webshop
  • Werken in de Luchtvaart
  • Account
Facebook X (Twitter) Instagram LinkedIn YouTube WhatsApp
  • Over Up in the Sky
  • Vacature plaatsen
  • Adverteren
  • Team
  • Tip de redactie
  • Contact
Facebook X (Twitter) Instagram LinkedIn YouTube WhatsApp
Login
0 Winkelmandje
Up in the SkyUp in the Sky
  • Home
  • Recent
  • NL Nieuws

    Vlammen uit motor KLM 777 | Video

    17/05/2025

    Verkeerstoren Schiphol nog iets langer ‘bloot’

    17/05/2025

    Finnair onderzoekt gevolgen vluchten Schiphol

    17/05/2025

    Een KLM-verblijf in Jakarta | Column

    17/05/2025

    Haar helikopter werd beschoten

    17/05/2025
  • Achtergrond

    Een KLM-verblijf in Jakarta | Column

    17/05/2025

    Haar helikopter werd beschoten

    17/05/2025

    Te dure Trump-Tarief-Boeings, en wat nu met Schiphol? | Podcast

    11/05/2025

    Vliegtuigexpo op zijn Mexicaans | Foto’s

    10/05/2025

    Van 747’s en Fokkers tot zijn grote lieveling: de KLM MD-11

    10/05/2025
  • Editors’ choice

    Vlammen uit motor KLM 777 | Video

    17/05/2025

    Een KLM-verblijf in Jakarta | Column

    17/05/2025

    Haar helikopter werd beschoten

    17/05/2025

    Russische airline vervangt ervaren piloten door nieuwkomers

    15/05/2025

    KLM over nieuwe route: ‘Zover is het nog lang niet’

    14/05/2025
  • Rubrieken
    • Analyse
    • Boeken
    • Column
    • Foto-artikel
    • Historische Luchtvaart
    • Interview
    • Militair
    • Longread
    • Opinie
    • Podcast
    • Travel
  • Webshop
  • Werken in de Luchtvaart
Up in the SkyUp in the Sky
Home»NL Nieuws»NL Maatschappijen»KLM-purser: ‘Te veel gebruik daarvan geen succes’
NL Maatschappijen

KLM-purser: ‘Te veel gebruik daarvan geen succes’

RedactieDoor Redactie05/08/2023Leestijd: 3 minuten
Facebook WhatsApp Twitter LinkedIn Email
© KLM
Delen
Facebook WhatsApp Twitter LinkedIn Email

KLM serveert aan boord van haar vluchten diverse maaltijden. Het bereiden blijft vandaag de dag een uitdaging.

Dat begint al met de tijd die de voeding aflegt. In een restaurant duurt het circa een halfuur voordat het eten op tafel staat. Voedsel dat aan boord geserveerd wordt, wordt al voor de vlucht klaargemaakt en naar het vliegtuig gebracht. Het staat dan ook enige tijd te wachten in trolleys alvorens het bij de passagier op het uitklaptafeltje staat. Daarnaast smaakt voeding anders als gevolg van de droge lucht en lage luchtdruk. Smaakpapillen verdoven en het reukvermogen neemt af. Omdat de luchtvochtigheid in een vliegtuig lager ligt, droogt het lichaam sneller uit. Hierdoor duurt het langere tijd voordat de geur- en smaakzintuigen de hersenen prikkelen.

Succesvol en minder succesvol

Volgens Ad Visbeen, Food specialist van Food Beverage en tevens senior purser bij KLM, zijn stoofgerechten, curry’s en lasagnes goede maaltijden om aan boord te serveren, zeker als om de Michelin-waardige diners gaat die geserveerd worden in de World Business Class en Premium Comfort. Specerijen en kruiden zijn bij de door hem genoemde maaltijden reeds ingetrokken. Omdat het een uitdaging is de gerechten smaak te geven, worden de zogeheten producten uit het umami spectrum soja, vissaus of ansjovis, champignons, tomaat, miso, truffel, olijven en zeewier toegevoegd. ‘Tomatensap smaakt veel lekkerder aan boord van een vliegtuig dankzij de hier aanwezige luchtdruk die de umami smaak versterkt’, legt Visbeen uit.

Ad Visbeen ziet gerechten en ingrediënten die het goed en minder goed doen © KLM

Koolsoorten worden zoveel mogelijk vermeden vanwege de onaangename geur die vrijkomt tijdens het verwarmen. Ook het gebruik van te veel knoflook en ui noemt hij geen succes. ‘Tomaat, paddenstoelen, oude of blauwe kaas, balsamico, olijven en sterke vis doen het goed in een maaltijd’, stelt Visbeen. Bij het bereiden van de maaltijden wordt rekening gehouden met de mogelijkheden aan boord. ‘Omdat de maaltijden altijd worden afgedekt met een deksel, is het moeilijk een krokantje te creëren of een lekker korstje. Sauzen dikken een beetje in en sommige groenten kunnen verkleuren. Dit wordt voorkomen door geen dikke sauzen op basis van boter en bloem te gebruiken, maar eerder een ingekookte jus. Een stevige bite krijg je door bijvoorbeeld groene asperges, wortel, bonen, radijs en noten.’

Samenwerking met chef-koks

Sinds juni dit jaar ontwerpt Braziliaanse chef-kok Rodrigo Oliveira samen met KLM gerechten voor op vluchten vanuit Sao Paulo en Rio de Janeiro naar Amsterdam. Behalve de ontwerpen, komen meer zaken om de hoek kijken. ‘De gerechten die zijn ontwikkeld met sterrenchefs, daar is een heel proces aan vooraf gegaan. De producten moeten beschikbaar zijn in het seizoen en altijd leverbaar, want alle gerechten worden vers bereid’, aldus de KLM-purser.


Droom jij van vliegen bij de luchtmacht?
Dit is je kans!




Werken in de Luchtvaart

Officier Vlieger – Werken bij Defensie

Verschillend

Officier Vlieger (VWO) – Werken bij Defensie

Verschillend
VWO
Brazilië KLM maaltijden purser Schiphol
Delen: Facebook WhatsApp Twitter LinkedIn Email Copy Link
Redactie
  • Website
  • Facebook
  • X (Twitter)
  • LinkedIn

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - Alles over luchtvaart.

Gerelateerde Artikelen

Vlammen uit motor KLM 777 | Video

17/05/2025Redactie

Verkeerstoren Schiphol nog iets langer ‘bloot’

17/05/2025Redactie

Finnair onderzoekt gevolgen vluchten Schiphol

17/05/2025Redactie
Recent

Vlammen uit motor KLM 777 | Video

17/05/2025

Verkeerstoren Schiphol nog iets langer ‘bloot’

17/05/2025

Finnair onderzoekt gevolgen vluchten Schiphol

17/05/2025
Populair

777 wijkt boven Europa plotseling ver af van route

14/05/2025

Passagiers riskeren boete bij Turkse airlines

14/05/2025

Dit Nederlandse vliegveld krijgt F-35’s

15/05/2025

Bedankt

Je ontvangt vanaf nu de nieuwsbrief!

.

Werken in de Luchtvaart

Officier Vlieger (VWO) – Werken bij Defensie

Verschillend
VWO

Officier Vlieger – Werken bij Defensie

Verschillend
Up in the Sky
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube LinkedIn WhatsApp RSS
  • Over Up in the Sky
  • Adverteren
  • Algemene voorwaarden
  • Disclaimer
  • Privacy
  • Manage Consent
  • Flying Insight
  • Contact
© 2025 UpFactory B.V. Alle rechten voorbehouden.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Inloggen of account aanmaken

Welkom terug!

Log hieronder in op je account. Een account aanmaken kan bij het plaatsen van een bestelling.

Wachtwoord vergeten?