Het Duitse bedrijf Aeerstatica heeft een bijzondere manier gevonden om met een zeppelin wind op grote hoogtes te vangen. Afgelopen week vond de eerste vlucht plaats.
Aeerstatica werd in 2022 opgericht met goedkope en veilige windenergie als doel. De onderneming is van plan nieuwe luchtschepen te ontwikkelen voor het opwekken van windenergie. De zeppelins worden daaarvoor tot een hoogte van driehonderd meter gebracht. Daar kunnen ze door middel van twee tegengesteld draaiende rotoren, één aan de voor- en één aan de achterkant van het schip, energie opwekken.
De zeppelins worden door middel van lijnen op hun plaats gehouden waardoor ze niet wegzweven. Het grote voordeel van het concept is dat het op driehonderd meter hoogte tot wel acht keer harder waait als op grond niveau. David Gerber, directeur van het bedrijf, geeft aan dat het plan de ‘elektriciteitsvoorziening in Duitsland onafhankelijk kan maken van dure en soms onveilige energie-importen’.
Zaterdag vloog het tien meter lange prototype voor de eerste keer. Aeerstatica is al bezig met de ontwikkeling van een nieuw luchtschip dat vijftig meter lang wordt en meer lijkt op het eindproduct. Uiteindelijk moeten de zeppelins tussen de 100 en 250 meter lang worden.
Rentree
De zeppelin was ooit grondlegger voor de moderne luchtvaart. Maar door een serie aan tragische ongelukken verdween de zeppelin uit beeld. Met Aeerstatica maken de luchtschepen mogelijk een rentree, zij het met een ander doel. Maar er is wel een nieuwe zeppelin in ontwikkeling voor commerciële doeleinden: de Airlander van het Britse Hybrid Air Vechiles (HAV).