Een Boeing 737-800 van het Indiase SpiceJet maakte eind vorige maand een ongeplande landing in Dubai wegens onbetaalde rekeningen.
De machine, registratie VT-SLM, steeg 30 november op vanuit Ahmedabad, een stad in het westen van India, op weg naar Dubai International Airport. Toen de 737 haar bestemming naderde, kreeg de cockpitcrew het bevel van de autoriteiten in Dubai om een ongeplande landing op Dubai Al Maktoum International Airport te maken, een vliegveld ongeveer zestig kilometer verwijderd van de aanvankelijke bestemming. Na drieënhalf uur te hebben gevlogen landde de 737 daar. ‘Het vliegtuig werd omgeleid naar DWC op basis van een ex-parte order (een bevel zonder dat de andere partij daar iets tegenin kan brengen, red.)’, licht een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij toe bij The Hindu. De passagiers werden gesommeerd het vliegtuig te verlaten.

Onbetaalde rekeningen
De VT-SLM is verhuurd door Carlyle Aviation Partners, een leasemaatschappij met kantoren in Miami (Verenigde Staten), Dublin (Ierland) en Singapore. Sinds februari kreeg dat bedrijf een aandelenbelang van 7,5 procent nadat een schuld van bijna 100 miljoen euro werd afgelost. Het bevel werd echter in opdracht van de verhuurder van de motoren afgegeven. De 737 moest daarom een ongeplande landing maken waarna de motoren verwijderd zouden worden. Na een uitspraak van de rechtbank van het Dubai International Financial Centre (DIFC) vloog de machine echter gisteren vanaf Al Maktoum International Airport naar Mumbai.
Financiële problemen
SpiceJet worstelt met financiële problemen. In april 2019 had zij nog 76 vliegtuigen in dienst, terwijl dat er nu nog 55 zijn. 27 staan momenteel aan de grond doordat de luchtvaartmaatschappij het onderhoud en de reparaties financieel niet meer kan bolwerken. Daarnaast is SpiceJet niet in staat openstaande rekeningen te betalen. Daardoor hebben sinds mei dit jaar diverse leasemaatschappijen juridische procedures tegen de luchtvaartmaatschappij opgestart. In september dreigde het hooggerechtshof zelfs SpiceJet-CEO Ajay Singh door een betalingsachterstand van circa 1,4 miljoen euro naar de gevangenis te sturen.