Defensie stuurt drie MQ-9A Reaper-drones naar Roemenië in verband met de oorlog in Oekraïne. De machines gaan een rol spelen in de bescherming van Nederland en andere NAVO-landen.
Op 12 januari 2024 voerden de MQ-9’s van het 306 squadron hun laatste operationele vlucht uit op de luchthaven Hato, in Curaçao. Deze week worden de systemen op het eiland afgebouwd. Later deze maand volgt het transport naar Roemenië. De machines krijgen vliegbasis Câmpia Turzii, ten zuiden van de stad Cluj-Napoca, als tijdelijke thuisbasis. Vanaf daar worden de Reapers ingezet om langs de oostgrens van het NAVO-gebied informatie te verzamelen. De drones blijven minimaal zes maanden in Roemenië. Mogelijk komen daar nog eens zes maanden bij, aldus Kajsa Ollongren, minister van Defensie. In totaal zet Defensie ongeveer 135 mensen in voor de operatie. Bijna honderd van hen werken vanaf vliegbasis Leeuwarden.
De drie Reapers die momenteel worden klaargemaakt voor transport naar Roemenië stonden sinds de levering in 2022 op Curaçao. Vanwege de gunstige weersomstandigheden en de beschikbaarheid van het luchtruim werd besloten om in het Caribisch gebied te beginnen met de opbouw van het systeem, bestaande uit drie drones en twee grondstations. Zodoende werd het systeem op vliegveld Hato gestationeerd. Het verblijf op Curaçao werd uiteindelijk twee keer verlengd. Later nam Defensie een vierde toestel en twee extra grondstations op vliegbasis Leeuwarden in ontvangst.
Bestelling
Defensie heeft acht MQ-9 Reapers besteld, waarvan er nu vier zijn geleverd. De luchtmacht gebruikt de onbemande vliegtuigen nu alleen voor verkenningsvluchten, maar mag die sinds 2022 ook bewapenen. Het ministerie heeft dan ook een bedrag vrij gemaakt voor de aankoop van Hellfire-raketten.